Markó Béla szerint a lejáratására szánt cikk megerősítette ellenzéki múltját

2005. szeptember 9., 10:00 , 243. szám

A román titkosszolgálattal, a Securitatéval való szívélyes viszonnyal vádolta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét címlapján az egyik bukaresti újság, de a cikkből éppen az állítás ellenkezője derül ki.

Kacsának, példányszámnövelő kísérletnek és a Securitate irattárát vizsgáló bizottság elleni bosszúnak minősítette a testület magyar tagja, Csendes László azt, ami a Cotidianul újságban megjelent. A lap a címoldalán hozta, hogy az átvilágító testület óvja a Markó Béláról készült nyomozati dossziét, mert az, bár több tucat számozott lap hiányzik belőle, arra utal, hogy az RMDSZ elnökének, az egykori marosvásárhelyi lapszerkesztőnek, szívélyes viszonya volt az őt ellenőrző szekus tisztekkel.

Az állítást azonban a cikk nem bizonyítja, pedig még idéz is a feletteseinek jelentést tevő százados egy-egy úgynevezett magyarázó jegyzékéből. A Cotidianul cikkének második része azt taglalja, hogy Markó Béla bel- és külföldi célszemélyekkel, megfigyelt emberekkel tartott kapcsolatot és nacionalista-irredenta megnyilvánulásai voltak, ezért a szekus százados javasolta, hogy kövessék, és hallgassák le telefonbeszélgetéseit.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a lejáratására szánt cikk tulajdonképpen megerősítette múltját, amellyel soha nem hivalkodott.

(radio.hu)