Őrizetbe vették Kusnarjovot

2005. augusztus 26., 10:00 , 241. szám

A Legfőbb Ügyészség rendelete nyomán őrizetbe vették Jevhen Kusnarjov volt Harkiv megyei kormányzót. A hírt Jurij Lucenko belügyminiszter jelentette be.

Korábban a főügyészség azzal vádolta meg a volt Harkiv megyei kormányzót, hogy Ukrajna területi egységére tört, majd az ügy anyagaival való megismerkedés céljából Kusnarjovot augusztus 17-én beidézték a főügyészségre, ahová ügyvédjével együtt érkezett.

Itt a volt kormányzóval ismertették a Viktor Sokin főügyészhelyettes által aláírt határozatot, mely szerint a súlyos következményekhez vezető (az államnak több mint 8 millió hrivnyás kárt okozó) hatalommal való visszaélés vádjával bűnvádi eljárást indult ellene. A Kusnarjov ellen indított eljárás egy, a Legfőbb Ügyészség által, a harkivi metróépítés során elkövetett visszaélések nyomán indított vizsgálattal kapcsolatos.

Őrizetbe vételét követően Kusnarjovot a belügyminisztérium kórházába szállították, mert, mint azt ügyvédje újságíróknak elmondta, védence beteg és állapota súlyos, s a főügyészség által kirendelt orvoscsoport vizsgálja. Következő nap azonban a volt kormányzót a kórházból átszállították a fogdába. Súlyos állapota ellenére Kusnarjov éhségsztrájkkal tiltakozik őrizetbe vétele ellen.

bj