Érdekvédelem határok nélkül

Gazdák, ha találkoznak...

2005. augusztus 19., 10:00 , 240. szám

Beregszászban találkozott a kárpátaljai magyar gazdákkal Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke augusztus 10-én. A tanácskozáson felmerült egy magyar agrár-érdekképviselet megszervezése Kárpátalján. Az eseményen jelen volt Pálfi István európai parlamenti képviselő.

A találkozón Jakab István elnök úr bemutatta a 40 ezer tagot számláló, országosan 800 szervezettel működő Magoszt és a Szövetség nevében együttműködést, tapasztalatcserét kínált a kárpátaljai magyar gazdáknak. Az érintettek részéről Bálint András, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a Dorcas AID segélyszervezet vezetői, a Terra Dei szaktanácsadó központ vezetője és munkatársai és több mezőgazdasági vállalkozó, gazdaszövetségi elnök tájékoztatta az anyaországi vendégeket a kárpátaljai gazdálkodók és agrártermelők legégetőbb gondjairól.

- Információkkal, tapasztalataink átadásával, kapcsolatrendszerünkkel szeretnénk segíteni a kárpátaljai magyar gazdatársadalmat. Lehetőség szerint közös Európai Uniós pályázatok benyújtásával anyagi, technikai erőforrással is támogatnánk az itt termelőket. A Magosz konferenciáira, rendezvényeire is szívesen elvárjuk a kárpátaljai gazdákat. Azért érdemes együttműködni, mert a kisgazdák csak összefogással képesek versenyképesek maradni a széles értékesítőhálózattal rendelkező multinacionális cégekkel szemben. Egy gazda lehet rövid távon sikeres, ám amint a nagytőke által támogatott csoportok megjelennek a piacon, onnantól az egyéni gazdálkodó érdekérvényesítési lehetősége lenullázódik. Egy gazdaszövetség létrehozásához kell egy jó program, aminek kidolgozásához partner lehet a Magosz. Amikor ez megvan, akkor lehet a helyi viszonyokhoz igazodva kialakítani a megfelelő szervezeti formát - mondta el Jakab István.

A gazdaszövetségek, gazdakörök gyakorlati működéséről Körmendy László, a Magosz Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke tájékoztatott. Pálfi István hozzászólásában kitért arra, hogy politikai téren a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel kívánnak együttműködni, mely magyar szervezetben stabil, megbízható partnert látnak a hosszú távú közös munkához. A beregszászi tanácskozást követően Jakab István és Pálfi István Ungvárra utazott, ahol találkoztak Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével és Brenzovics Lászlóval, a Szövetség alelnökével.

P. Zs.