Húst csak hűtőből vásároljunk!

2005. július 29., 10:00 , 237. szám

Az ételmérgezést tekintve a nyár a legveszélyesebb időszak, ugyanis ilyenkor szaporodnak legjobban a különböző kórokozók, de veszélyt jelenthet a gombamérgezés is.

Vira Csizs, a megyei KÖJÁL élelmiszer-higéniai osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy idén eddig nem volt tapasztalható tömeges ételmérgezés, csupán egymással nem összefüggő egyedi esetek fordultak elő.

A megbetegedések megelőzése érdekében a KÖJÁL, az állategészségügyi szolgálat és a fogyasztóvédelem munkatársai rendszeresen ellenőrzik a romlandó élelmiszerek árusítását a piacokon és az üzletekben. A legutóbb végzett ellenőrzések során 21 vállalkozó áruját vették górcső alá, és 15, húst értékesítő árus esetében derítettek fényt szabálytalanságokra. Számos esetben hűtés nélkül árusítják a húst a 30 fokos hőségben, mellőzve minden előírást. Az értékesítési szabványok ellen vétő kereskedőket a rendszeresen kiszabott bírságok sem ösztönzik nagyobb körültekintésre. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy vásárláskor körültekintően járjunk el: ne vegyünk romlandó élelmiszert ott, ahol bármilyen gyanú merül fel a tárolás körülményeit vagy az áru frissességét illetően.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években Kárpátalján csökkent a gombamérgezések száma, vigyázzunk a gombavásárlásnál és a gombaszedésnél. A KÖJÁL szakemberei azt tanácsolják a gombázóknak, csupán olyan gombát szedjenek le, amelyet jól ismernek, s meg vannak győződve arról, hogy nem mérgező. Nem ajánlják az út mentén árult gomba vásárlását, ugyanis azt nem ellenőrzik a KÖJÁL szakemberei. A piacokon is csak azoktól az árusoktól ajánlatos gombát vásárolni, akik az ott működő egészségügyi-köztisztasági szolgálat által kiadott fogyaszthatósági-minőségi bizonylatot tudnak felmutatni.

B. J.