Felvételi vizsgák a főiskolán

2005. július 29., 10:00 , 237. szám

Megkezdődtek a felvételi vizsgák Ukrajna egyetlen magyar nyelvű felsőoktatási intézményében, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A tanárképző szakok esetében a tavalyihoz képest nincs változás, tudtuk meg Buda Zsuzsától, a Tanulmányi Osztály vezetőjétől, viszont a tanítói és óvodapedagógia szakot csak más szakokkal párban: ének–zenével, vizuális neveléssel (rajz), angollal vagy némettel együtt hirdette meg az idén a főiskola.

A nappali tagozatra összesen 406-an adták be jelentkezésüket, a legnagyobb túljelentkezés a matematika–informatika szakpár esetében van, de nagyon népszerűnek bizonyult az angol–magyar és a biológia–földrajz szakpár is. Ebben az évben is akadtak olyan diákok, aki több szakra is benyújtották a jelentkezésüket, de a tavalyiaknál céltudatosabban tervezték meg a felvételizési stratégiájukat, mert figyeltek arra, hogy többé-kevésbe ugyanabból a tantárgyból kelljen vizsgákat tenniük minden esetben.

Mint azt dr. Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora lapunknak elmondta, szombat estig nem derül ki, hogy hány fővel fog bővülni szeptembertől a hallgatók száma, az ukrán törvények értelmében ugyanis az írásbeli vizsga után csak azok szóbelizhetnek, akik legkevesebb 25 %-os eredményt érnek el. Reméljük, idén ez minden felvételizőnek sikerül.

dózsa