Sufrics nem látogatta meg Rizakot a fogdában

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

A RIO című megyei lap érdekes interjút közöl Vaszil Passal, a megyei büntetés-végrehajtási főosztály és az ungvári fogda vezetőjével Ivan Rizak volt kárpátaljai kormányzó fogva tartásának körülményeiről.

Rizakot ugyanolyan körülmények között tartják fogva, mint az összes többi előzetes letartóztatásban levő bűnelkövetőt. Pas leszögezte, hogy a fogdában senkivel sem kivételeznek, legyen az Rizak, Pauljo vagy más.

A volt kormányzó egy súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolt 21 éves ungvári férfival osztja meg celláját, akit először vontak bűnvádi felelősségre. Rizak a börtönben elolvashatja a napi sajtót, sőt a fogda gazdasági részlegének dolgozóival saját költségén meg is rendeltetheti a lapokat. Rizaknak van a cellájában tévékészüléke. A fogda vezetője elmondta, hogy a törvény szerint az előzetes letaróztatásban levőknek jogukban áll tévékészüléket kapni rokonaiktól, hozzátartozóiktól, tehát nincs szó kivételezésről. Jelenleg mintegy 30 tévékészülék van a fogda celláiban. Rizak nem használhat mobiltelefont, ugyanis Vaszil Pas elmondta, hogy a mobiltelefonos kapcsolat a külvilággal zavarhatja a nyomozást, ezért használata a fogdában tilos.

A fogda vezetője általában hetente egyszer beszélget Rizakkal, amikor ellenőrzik a cellákat, vagy amikor az bejelentkezik hozzá fogadásra. A volt kormányzó egyelőre nem tett panaszt a börtön adminisztrációjánál a fogva tartás körülményeire és a börtönkosztra.

Arra a kérdésre, milyen gyakran veszi igénybe a fogva tartott az orvosok szolgáltatásait, Vaszil Pas elmondta, hogy amikor igényli; az elmúlt két héten például kétszer volt Rizaknál szív- és ideggyógyász.

Sportolási szenvedélyének is hódolhat az őrizetben levő volt kormányzó, bár ez csak az udvaron történő kocogásra, illetve fekvőtámaszra korlátozódik, ugyanis a fogdában nincs se sport-, se konditerem.

Vaszil Pas cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint Nesztor Sufrics SZDPU(o)-s parlamenti képviselő többször is meglátogatta volna az előzetes letartóztatásban levő Ivan Rizakot, elmondása szerint a szocdem képviselő egyszer sem járt a fogdában. Csupán a szintén SZDPU(o)-s Tamara Proskuratova parlamenti képviselő tett látogatást Rizaknál a megyei ügyészségtől kapott engedéllyel.

Ugyancsak az ungvári fogdában vannak előzetes letartóztatásban a múlt évi elnökválasztás során elkövetett bűntények miatt Gyadcsenko, Dernovij, Szoljanik és Pauljo is.