Magyarságélmény dallal, verssel, játékkal

Irka-tábor 2005

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Megkezdődött az Irka-tábor. A szórványban élő magyar gyerekek kéthetes anyanyelvápoló, nemzettudat-erősítő nyári rendezvénysorozata a hagyományokhoz híven idén is a szórványtelepüléseken indult, s jövő szombaton ér véget Beregszászban.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által létrehozott és működtetett Irka-tábor jelenleg zajló első hetében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szakmai gyakorlatot végző diákjainak közreműködésével a gyerekek lakóhelyén szerveznek napközis táborokat, mindenekelőtt az anyanyelvet vasárnapi iskolákban tanuló fiatalok számára. Idén Kőrösmezőt, Rahót, Gyertyánligetet, Nagybocskót, Bustyaházát és Szolyvát sikerült bevonni-bekapcsolni a programba.

A mintegy háromtucatnyi beregszászi főiskolás a hat helyszínen több száz gyerekkel foglalkozik, beszélget, énekel és játszik magyarul egy héten át. "Azt próbáljuk pótolni, amit ezek a gyerekek magyar óvoda és iskola hiányában mindeddig nem sajátíthattak el, amiben nem lehetett részük - fogalmazza meg a program lényegét és célját P. Punykó Mária táborvezető. - A hangsúly a játékosságon van, a főiskolások mindenekelőtt énekes népi gyermekjátékokat, meséket, mondókákat tanítanak a neveltjeiknek korosztálytól függően, s persze emellett a nyelvtannal is foglalkoznak egy kicsit. Az a cél végső soron, hogy a gyerekek pozitív élményként élhessék meg magyarságukat."

Immár annak is hagyománya van több településen, hogy a napközis tábor egy hetének elteltével a gyerekek közvetlen hangulatú műsor keretében bemutatják szüleiknek, hozzátartozóiknak a tanultakat.

A napközis táborok résztvevői közül a főiskolások választják ki helyszínenként azt az 5-10 legaktívabb és táborozni szerető gyereket, akik július 17. és 23. között részt vehetnek Beregszászban a tábor második hetének eseményein. A közös Irka-táborban, melynek idén is a Rákóczi-főiskola kollégiuma ad otthont, egy hetet tölthetnek a szórványból érkezett gyerekek, méghozzá a helyi magyar környezetben nevelkedő kortársaikkal együtt. A cél itt is ugyanaz: a szókincs, a beszédkészség fejlesztése, a magyarságtudat alakítása, elmélyítése játék, dal, kézműves-foglalkozások, közösségi események-élmények révén.

A rendezvény támogatói a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és az Illyés Közalapítvány.

kv