Aktuális kertészeti teendőink

Házunk tája

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

A gyümölcsösben ilyentájt van a kajsziszüret ideje. A kártevők kifejlődésének, szaporodásának, a kórokozók fertőzésének megakadályozása ellen egyetlen, de fontos teendőnk a fertőzött hullott gyümölcs naponkénti felszedése, megsemmisítése. Amennyiben a hónap végén érő fajtánk lenne, és azon a monília vagy a keleti gyümölcsmoly kártételét észleljük, érdemes még egyszer kombinált permetezést alkalmaznunk. Vegyszeres védekezésként erre a célra az Orthocid 0,2%-os, valamint az Unifosz 50 EC 0,1 % -os kombinációja alkalmazható.

A köszméténél a szüret után se hagyjuk bokrainkat védelem nélkül. A legfontosabb a kaliforniai pajzstetű elleni védekezés, amely a nyár folyamán nagymértékben szaporodik. Betegségei közül a lisztharmat másodlagos fertőzésének a gyakorisága is jelentős.

Zöldségeinknél meg kell ismételni a paradicsom- és burgonyavész, a szeptóriás levélfoltosság, illetve a paprikánál a baktériumos levélfoltosság fertőzése ellen irányuló védekezést. A burgonyát és a paradicsomot Mankocebbel, Zinebbel vagy Kaptánnal, a paprikát rézoxi-klorid hatóanyagú szerrel permetezzük. A gyökérzöldségeink közül a zellernél ez idő tájt történik a növény megerősödése, bokrosodása. Védelménél elsősorban a szeptóriás levélfoltosság megjelenésére, kártevői közül pedig a takácsatka megjelenésére kell gondot fordítanunk. Ügyeljünk az ellenük használt vegyszereknél a várakozási időre.

Szőlőnkben a hónaljazás elvégzése fontos feladat. Aki eddig nem végezte el, most tegye meg. A hónaljhajtás-képződés a gyakorlatban hátrányt jelent, mivel zsúfolttá teszi a tőke lombozatát és elősegíti a peronoszpóra-fertőzést. A hónaljhajtásokat igyekezzünk még fiatal állapotukban eltávolítani a tőkéről, mert ilyenkor még tőben könnyen kitörhető; ha már megerősödtek, késsel vagy ollóval két levélre vágjuk vissza. A sorok gyommentesen tartása is lényeges, amire fordítsunk nagy gondot.

A július elején elmulasztott növényvédelmi teendőink a későbbiekben komoly problémát okozhatnak, ami elsősorban a termés mennyiségében és minőségében mutatkozik majd meg, de kihatással lesz a növényeink későbbi fejlődésére is.

M. B.