Növényvédelmi előrejelzés

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

Zöldségek esetében ilyenkor a paradicsom és a burgonya fitoftórás megbetegedése ellen szükséges a védekezés. Az uborkában és a hagymában a peronoszpóra tehet kárt. Az említett gombás megbetegedésekre hatásos szer a Ridomil Gold, amelyet 2,5 kg/ha-os mennyiségben ajánlatos használni, kiskertekben a dózis 20 g/10 liter víz. Burgonyánál továbbra is lényeges védekeznünk a krumplibogár ellen.

Szőlőnél elsősorban a lisztharmat és a peronoszpóra okoz gondot. Hatásos szerek ellenük a Quadris 0,8 l/ha, a Shavit 2 kg/ha, valamint a Discus 0,2 liter/ha mennyiségben.

Gyümölcsösünkben az almánál és a körténél a lisztharmat és a gyümölcsrothadás ellen védekezzünk Dithane M-45-tel (2-3 kg/ha) vagy Thiovittel (5-8 kg/ha). Csonthéjasoknál a barack, a szilva, valamint a cseresznye esetében a kártevők közül elsősorban a levéltetű elleni védekezés válhat szükségessé, kivéve azoknál a fajtáknál, amelyek érési ideje ez idő tájt van. Hatásos szer lehet például a Zolone. A lisztharmat okozhat ilyenkor problémát, a gombaölőszerek közül használhatók ellene a Horus (0,2-0,3 kg/ha), a Topsin (1 kg/ha).

A növényvédelmi osztály jelentése