Aktuális teendők a kertben

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Gyümölcsösünkben a málna esetében a későn, június végétől érő fajtákat érdemes a szüret előtt a legveszélyesebb károsítók, a vesszőfoltosságok és a málnavesszőszúnyog ellen még egyszer lepermetezni. Védekezésre a kaptán és dimetoát hatóanyagú szerkombinációk együttes használata ajánlható. A körte esetében a legnagyobb gondot a levélbolhák tömeges megjelenése jelenti. Az általuk kiválasztott váladékon, az úgynevezett mézharmaton könnyen megtelepszik a korompenész nevű gomba, mely bevonatával a fejlődő leveleket gátolja a fotoszintézisben, ezáltal negatívan befolyásolja a termésképződést. Hatásos szer ellenük a jelenleg forgalomban lévő Dimilin és a Nomolt. Ilyenkor szüretelhető a köszméte is, általában konzervipari feldolgozásra.

Zöldségesünkben a betakarítást követően gondolkodhatunk a másodvetésen. Ajánljuk a zöldbabot, az őszi káposztaféléket vagy a rövid tenyészidejű sárgarépát, az uborkát és a fejessalátát. A másodvetés előtt ajánlatos az előző kultúra maradványait letakarítani a területről, majd az ágyásokat megfelelően előkészíteni.

A szőlőnél június végére érik el a bogyók a borsó nagyságú állapotukat, ilyenkor a növény érzékeny a peronoszpóra, a lisztharmat és a szőlőmolyok megjelenésére. Ekkor elsősorban ezek ellen a kártevők és kórokozók ellen védekezzünk gombaölő és rovarölő szerek kombinációival. Nagyon lényeges odafigyelnünk a szerek kiválasztásánál arra, hogy a korábbi permetezésekkor milyen szerkombinációt használtunk, hogy a szüret megkezdéséig biztosan elmúljon a szerek hatása. Az is lényeges feladat, hogy amennyiben túlzottan lombosnak ítéljük meg a növényünket, érdemes a fölösleges hajtásokat, leveleket eltávolítani.

Dísznövényeink közül ilyenkor a rózsáink többsége virágba borul. A virágzás fázisában megannyi kártevő és kórokozó veszélyezteti rózsáinkat. A gombabetegségek közül elsősorban a lisztharmat okoz bevonatot a virágokon, és a megjelenő rózsarozsda idézhet elő tömeges levélhullást. A kártevők közül a levéltetvek okozhatnak komolyabb problémát. Lisztharmat ellen hatásos szer a Dithane, rózsarozsda ellen a Zineb. A rózsa virágát az aranyos rózsabogár, a virágtripsz, valamint a bundásbogár veszélyezteti. A bundásbogár a virág portokján és a bibéjén kívül a bimbóba is befúrja magát, így jelentős károkat okozhat. Bármenynyire is dísznövényről legyen szó, a szerek használatánál itt is lényeges betartani az egészségügyi várakozási időket, az értékesítést megelőzően.

Fűszernövényeink közül ilyenkor virágzik a szurokfű és ekkor esedékes a növény első visszavágása is. Júniustól októberig folyamatosan virágzik a sokak által kedvelt bazsalikom, ezt a növényt kétszer vághatjuk vissza. Vetőmagnak első vágáskor a legszebb töveket hagyjuk meg, majd amikor a virágfüzér alsó harmadában már érett barna magok találhatóak, a hajtásokat kipergés előtt óvatosan vágjuk le és morzsoljuk ki belőle a magvakat.

A júniusi munkálatok lezárása után is folyamatosan felügyeljük növényeink állapotát, ha szükséges, akkor avatkozzunk be, és ha kell, pótoljuk a tápanyagokat (műtrágya, lombtrágya stb.).

M. B.