Galéria: Réti János

2005. június 24., 10:00 , 232. szám

1949-ben született Ilosván. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte, ahol mestere Berecz Vilmos és Petky Sándor volt. 1974-től vesz részt kiállításokon. 1989-93 között az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola tanáraként dolgozott. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) és a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának (MKIT). Csoportos kiállításokon vett részt Prágában, Varsóban, Budapesten, Kijevben, Hannoverben, Ungváron, Miskolcon, Bátyúban, Beregszászban és Técsőn.

Képeinek színvilága és tematikája változatos, a realizmustól az op-artig terjed. Tájképeket és figurális kompozíciókat egyaránt fest. Számos dekoratív pannót is készített. Ezek a művek a kompozíció szigorú logikájával, konstruktív geometrikus formákkal tűnnek ki. Grafikáin lágy, egyenletes kontúrvonalú formák uralkodnak, olykor a keleti művészet díszítőelemeit és stílusjegyeit használja. Erotikus témájú dekoratív grafikai sorozatának mindenképpen helye van a kortárs képzőművészet legjelesebb alkotásai között.

Ez alkalommal Csábítás című olajfestményét mutatjuk be, mely igazi Réti-alkotás. A művész a vastagon felvitt olajfesték segítségével, a hideg és a meleg színek kontrasztjait remekül kihasználva, a csak rá jellemző stílusban készült képen a jó és a rossz mindenkori ellentétpárjára alapozva festette meg életművének egyik legjobb darabját. A Rétire olyannyira jellemző szatirikus fogalmazással bemutatott nagy színjáték örök szereplőit ábrázolva, a művész felteszi a nagy kérdést, melyet azonban megválaszolatlanul hagy. Ki a csábító? A szivarozó ördögszarvú szatír képében ábrázolt Férfi, vagy az angyalszárnyakat viselő Nő? Ez az örök nagy kérdés. A választ a művész szokásos humorával ránk, a nézőkre bízza.

F. Zs. - R. Gy.