Tanúvallomást tett Janukovics

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

A napokban a Legfőbb Ügyészség tanúvallomás céljából beidézte Viktor Janukovics exkormányfőt. A BBC ukrán hírszolgálatának adott interjúban Janukovics közölte, hogy a Kolesznikov-ügy kapcsán tett tanúvallomást.

Janukovics elmondta, hogy válaszolt a nyomozók kérdéseire, akiket főleg az Arany Szkíta Alapítvány tevékenysége érdekelte, melynek jelenleg is ő az elnöke, továbbá a letartóztatásban levő Borisz Kolesznikovval, a Doneck Megyei Tanács elnökével folytatott együttműködése, abból az időből, amikor még ő, Janukovics volt a donecki kormányzó. A kihallgatás során szembesítették Konsztantyin Vorobjovval, az alapítvány ügyvezető igazgatójával, a Kolesznikov-ügy koronatanújával. Janukovics azt állította, nem volt tudomása arról, hogy Kolesznikov korábban nyomást gyakorolt volna Vorobjovra.

A Podrobnosti.ua internetes hírújság szerint Janukovics (ő a Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke) megerősítette, hogy bűnvádi eljárást indítottak az olimpiai érmeseknek nyújtott pénzjutalom ügyében. Mint ismeretes, az általa korábban vezetett kormány döntött arról, hogy a költségvetési tartalékalapból jutalmazzák meg a sportolókat. Éppen az a tény keltette fel a nyomozók érdeklődését, hogy nem az erre a célra előre meghatározott keretből jutalmazták a sportolókat, mint azt általában szokás, hanem a a Minisztertanács tartalékalapjából utalták ki a pénzt.

A napokban tartott sajtótájékoztatóján Viktor Juscsenko közölte, hogy a Janukovics által vezetett Nemzeti Olimpiai Bizottság tevékenységének ellenőrzésekor fény derült arra, hogy 100 millió hrivnyát elloptak.

A Koreszpondent.net internetes hírújság azt állítja, hogy a Legfőbb Ügyészségről származó információk szerint a Kolesznikov-ügyben legközelebb Rinat Ahmetov milliárdost, Ukrajna leggazdagabb emberét fogják kihallgatni.

Összeállította: Baráth József