Bakajnak nyoma veszett

2005. május 13., 10:00 , 226. szám

A Jurij Lucenko belügyminiszter által meghirdetett "A banditáknak börtönben a helyük" akció nem korlátozódott Borisz Kolesznikovnak, a Doneck Megyei Tanács elnökének őrizetbe vételére és tizenhárom ominózus politikus beidézésére. A "meghívottak" névsora napról napra nő. Csupán az utóbbi néhány nap során kilenc újabb politikust idéztek be tanúvallomás céljából a belügyi szervek és az ügyészségek, köztük Leonyid Kucsma exállamfőt is.

Előkelő helyet foglal el a listán az időközben Oroszországba menekült Ihor Bakaj, az államfő ügyeit intéző Állami Főosztály (ÁF) volt vezetője (2003. október - 2004. december), aki még korábban a Naftogaz Ukraini Nemzeti Részvénytársaság elnökeként és Ukrajna államfőjének tanácsadójaként is működött.

Az OBKOM.net internetes hírújság értesülései szerint Jurij Lucenko belügyminiszter a napokban közölte, hogy egy sor ügyben, többek között az Artek fejlesztési és tatarozási alapját érintő bűnügyben érintett Ihor Bakaj ellen körözést adtak ki. A belügyminisztérium ez ügyben tanúvallomás céljából korábban beidézte Bakajt, ő azonban nem jelent meg a kihallgatáson.

A miniszter szavai szerint a Bakaj által vezetett ÁF kezdeményezésére 2003-2004-ben tatarozási célokra egy sor cégtől, s elsősorban az Ukrzaliznicja, azaz az Ukrán Állami Vasút részéről az Artek nemzetközi gyermekközpont fejlesztési-tatarozási alapjának számlájára több mint 450 millió hrivnyát utaltak át a "jótékonykodók". Ez a pénz azonban nem volt az államkincstárnál nyilvántartva és onnan átirányítva a munkálatok elvégzésére, ahogy azt a törvény előírja, hanem egyenesen a központ számlájára érkezett. A Legfőbb Ügyészség sajtószolgálatának közlése szerint az összeg nagyobb részét egyszerűen eltulajdonították, ezért most a törvény előtt kell felelniük a vétkes hivatalnokoknak.

A Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége hatalommal való visszaélés, hivatali jogkör túllépésének, vagyon jogtalan eltulajdonításának és hivatali hatalommal való visszaélés útján történő megkaparintásának vádjával bűnvádi eljárást indított az Artek nemzetközi gyermekközpont tisztségviselői ellen.

A Tribuna című megyei lap értesülései szerint az Arteket a kárpátaljai származású Viktor Coklan vezette, aki a lap állítása szerint nagy barátságban volt a futballisták pártjával, azaz az SZDPU(o)-val. Coklant a napokban menesztették állásából, és valószínűleg a felelősségre vonást sem kerülheti el.

Ukrajna ellenőrző-revíziós főosztálya a február-április folyamán elvégzett ellenőrzések során megállapította, hogy az ÁF-nál törvénytelenül költöttek el 828 millió 500 ezer hrivnyát, és Bakaj vezetése alatt az Állami Főosztály működése során mintegy 100 millió USA-dollárnyi veszteség keletkezett. Az ÁF pénzügyi-gazdasági tevékenységének ellenőrzését követően a Legfőbb Ügyészség hivatali helyzettel való visszaélés, a költségvetési pénzek nem célirányos felhasználása, az állami vagyont képező üdülői komplexumok tulajdonának jogszabályellenes magánosítása tényének megállapítása folytán hét bűnvádi eljárást indított az Állami Főosztály és a neki alárendelt szervezetek ellen. Hennagyij Moszkal belügyminiszter-helyettes az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy 2004. november 3-án Bakaj átadta a Makszim Kurocskin orosz állampolgár, a kijevi Orosz klub igazgatója ellenőrzése alatt álló cégeknek a kijevi Dnyipro Szállodát. (Március közepén a belügyminisztérium körözést adott ki Kurocskin ellen - a szerk.). Bakajt egyébként nem először gyanúsítják pénzügyi visszaéléssel, ugyanis 2001-ben a Naftogaz Ukraini más tisztviselőivel együtt azzal vádolták, hogy 1,9 milliárd hrivnya összegű adócsalást követett el.

Bakaj ellen nemzetközi körözés kiadására került sor, ugyanis még a "narancssárga forradalom" előtt felvette az orosz állampolgárságot. Szvjatoszlav Piszkun főügyész bejelentette, hogy Ukrajna kérni fogja Oroszországtól Bakaj kiadatását, függetlenül annak állampolgárságától.

A Komszomolszkaja Pravda v Ukraine című napilap által Bakaj ismerőseitől szerzett értesülések szerint az ÁF volt vezetője már elhagyta Oroszországot, ugyanis tart attól, hogy esetleg kiadják az ukrán hatóságoknak. Azt azonban nem lehet tudni, a világ melyik sarkában bújt el az ukrán állami pénzeket elkótyavetyélő volt tisztségviselő. A lapnak csupán annyit árultak el Bakaj ismerősei, hogy amíg nem csendesedik el az ügy, nem fog visszatérni Oroszországba.

Baráth József