A középmagas tőkeformák metszéséről (III.)

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Alacsony vagy középmagas kordon metszésénél - egy- és kétszintes, illetve egy- és kétkarú kordon - a kinevelt karokon váltócsapos metszést folytatunk. Metszéskor 3-5 világos rügyes hosszú csapot és mellettük 2 világos rügyes ugarcsapot hagyunk meg. A kinevelt kordonkarokat az egyszintes kordon esetében 40-50 cm magasan neveljük a huzal mellett. A kétszintes kordonnál a második kart 80-100 cm magasan alakítjuk ki.

A kiskertekben a kétszintes, váltott karú kordon javasolt, ahol az egyik kar 40-50 cm-es magasságban helyezkedik el. Az így kialakított kétkarú kordon helykihasználása optimális, lombja nem sűrű, könnyen kezelhető, továbbá szellős, napfényes. Előnye, hogy egészséges, nagy teljesítőképességű, egysíkú, gépesíthető, minőségi bor- és csemegeszőlő-termesztésre egyaránt alkalmas tőkéket eredményez.

A huzalos támrendszer építésénél az alsó (a kordonkarokat tartó) huzalt a törzsmagasság szerinti szinten feszítjük ki. A fiatal kordon terméshozama nagy, de idővel a kialakított termőrészek egy része elhal. Ezt ellensúlyozza a karok időnkénti leváltása, újranevelése.

Az ún. Guyot-művelésmódnál a tőkekinevelés egyszerű szálvesszős metszéssel történik. Az alakuló tőketörzsön 1 szálvesszőt, 1-2 világos rügyes ugarcsapot hagyunk meg 3-5 éven keresztül. Így alakul ki a kb. 50 cm-es tőketörzs. A Guyot-művelésű tőkék jó vízellátást és tápanyag-gazdálkodást igényelnek a szálvesszőkön jelentkező nagyobb termés kineveléséhez. A sovány, száraz talajon az ilyen tőkék hamar kimerülnek és viszszaesnek. Erre a művelésre elsősorban a kisfürtű, minőségi borszőlőfajták alkalmasak. A késői érésű tömeg-borszőlőfajták rendszeres szálvesszőzéssel gyakran gyengébb minőséget adnak. A Guyot-művelés előnye: egyszerű metszés, bő terméshozam. Hátránya, hogy szabályos alakítása és nevelése csak fagytól védett területen lehetséges. Az évről évre azonos rügyterhelés egyazon szinten tartott vegetációs lehetőségeket igényel. A kevés víz és tápanyag ennél a művelési módnál ugyanúgy problémát jelent, mint a túlzott műtrágyázás.

M. B.