Népművészeti produkciókkal bizonyítani a magyarság kulturális egységét

Turnéra készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Öt évvel ezelőtti turnéját kívánja folytatni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes azzal a céllal, hogy bejárja Közép-Európa magyarok lakta vidékeit, köztük Kárpátalját is. A budapesti székhelyű Magyar Kollégium Kulturális Egyesület felkérte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), hogy működjön közre a turné kárpátaljai részének megszervezésében, melyre előreláthatóan 2005. szeptember 21-én kerül sor.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990. június 1-jén Hargita Megye Tanácsa által alapított hivatásos intézmény. Vállalt feladata, hogy ápolja az erdélyi folklórt, feldolgozza és bemutassa a térség táncait. Céljait a romániai magyarság folklórkincsének gyűjtésével, megőrzésével, ezeknek magas szintű színpadra vitelével és sokféle eszközzel történő terjesztésével, a "csak tiszta forrásból" jelszó szem előtt tartásával igyekszik elérni. Megalapítása a népi hagyományok éltetését fontosnak tartó szakemberek munkájának, odaadó igyekezetének, határozott fellépésének köszönhető.

Az együttes megalakulása óta mintegy 1500 előadást tartott. Fellépett a legkisebb, legeldugottabb erdélyi falvakban, de a legnagyobb magyarországi és romániai városok közönsége előtt is. Vallják, hogy helyzetüknél fogva felelősek minden népi érték felkutatásáért és megőrzéséért. Ezért szerveznek táncházakat, fesztiválokat, táborokat és gondoskodnak az utánpótlás neveléséről is.

A fiatal csapat háta mögött több sikeres külföldi és magyarországi turné van. Az együttes igazgatója, András Mihály 1996-ban EMKE-díjat kapott.

Az elmúlt másfél évtized során sok nagy sikerű előadást vittek színpadra, többek között az Erdélyország sok szép vize, a Két út van előttem, a Belülről izzó tűz, illetve legutóbb 2000. március 7-én a Múltunk-jelenünk-jövőnk c. műsort. Az előadások érdekessége, hogy nemcsak az erdélyi táncokból ad ízelítőt, hanem a Kárpát-medencében élő többi magyar közösség gazdag tánckincséből is. Az előadásokra a hitelesség, az eredetiség jellemző, amelyet néphagyományok gyűjtésével sikerült elérni. Meggyőződéssel vallják, hogy őseik hagyományait éltetni és terjeszteni nemes elhivatottság, és hogy mindezeket az utódoknak átadni szent kötelesség.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közép-európai turnéindító előadására szeptember 2-án kerül sor Csíkszeredán (Románia), majd többek között fellépnek még szeptember 4-én Szarajevóban (Bosznia-Hercegovina), szeptember 10-én Zentán (Szerbia-Montenegró), szeptember 14-én Prágában (Csehország), szeptember 18-án Budapesten (Magyarország), szeptember 21-én pedig Ungváron (Ukrajna). Az együttes turnézáró előadására szeptember 25-én kerül sor Csíkszeredán.

-halász-