Már a papírnak sem lehet hinni?

Ál-KÖJÁL-ellenőrt fogtak Dercenben

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Voltak esetek régebben is, hogy a különböző hivatalok: tűzoltóság, KÖJÁL, adóhivatal állítólagos munkatársai kiutaztak a magyar falvakba, s bár nem kaptak rá parancsot, de megpróbáltak keresni egy kis zsebpénzt azzal, hogy ellenőrizték a kis üzleteket, kereskedelmi egységeket. A vállalkozók akkor is féltek egy ellenőrzéstől, ha minden rendben volt az üzletükben, és inkább zsebbe fizettek a hivatalos személyeknek, ha ezáltal megúszhatták az ellenőrzést - vélekednek egyes derceni hivatalnokok.

Hasonló eset történt a minap a munkácsi járási Dercenben, ahol az egyik kisüzletbe toppant egy KÖJÁL-ellenőr, fényképes igazolványa szerint bakteriológus szakorvos. Ellenőrizte az alkalmazottak egészségügyi könyvecskéit, amelyekben "természetesen" hibát talált. Az üzlet tulajdonosa a nagyobb bírságot elkerülendő 20 hrivnyát fizetett minden alkalmazott után az ellenőrnek. De a szokásostól eltérően, nem hagyta a dolgot annyiban, a községházára sietett és jelezte az esetet Bíró Ede polgármesternek, aki a KÖJÁL-ellenőr nyomába eredt. A vizsgálódót nem volt nehéz megtalálni, hisz tovább ellenőrizte a község kereskedelmi egységeit. A polgármester kérdésére bátran és határozottan válaszolt, elmondta, hogy ő a Munkácsi Járási KÖJÁL egy most létrehozott új osztályának vezetője, fényképes igazolványt is mutatott, amelyben érdekes név: Ivan Ivanovics Petyovka szerepelt, és az ellenőr nem is titkolta, hogy nem véletlen a névazonosság, ő Munkács város polgármesterének rokona. Bíró Edét ez nem hatotta meg, nem adta vissza az ellenőr igazolványát, a községházára sietett és telefonon tisztázta, hogy az igazolvány hamis, majd értesítette a rendőrséget. Az állítólagos ellenőr követte a polgármestert a tanácsházára, és amikor meghallotta, hogy az a rendőrségnek telefonál, a hivatali íróasztalon lévő iratokat szétdobálva megkereste hamis igazolványát, rövid dulakodás után megpróbált elmenekülni, amiben a községházán dolgozó hölgyek segítségével akadályozták meg, akik a polgármester utasítására kulcsra zárták előtte a kijárati ajtót.

Amikor a kiérkező rendőrök kihallgatták az álellenőrt, kiderült, hogy a fiatalembert nem Petyovkának hívják és nem is dolgozott soha a KÖJÁL-nál, sztrabicsói lakos, végzős joghallgató a kijevi egyetemen, aki hamis igazolványt csináltatott, amivel megpróbált pénzhez jutni.

Kérdésemre Bíró Ede elmondta, hogy a fiatalember valóban szélhámosnak tűnt, nem valószínű, hogy a munkácsi polgármesterre való hivatkozással politikai provokáció lett volna a célja. De hozzáfűzte: "Isten óvjon minket attól, hogy ilyen jogi doktorok védjék jogainkat bármilyen ügyben."

Nem ez volt az első szélhámos Dercenben - tudtam meg a polgármester úrtól -, az elmúlt években például a járási közigazgatás elnökének támogató levelével érkeztek egy Kijev melletti árvaház, majd egy templom építésére gyűjtő emberek a faluba, akikről ugyancsak kiderült, hogy szélhámosok voltak. Sajnos, korunkban gyakran még a papírnak sem lehet hinni, a jóindulatunkat is sok csaló próbálja meg kihasználni.

Ottjártamkor is volt KÖJÁL-ellenőr Dercenben, akkor épp a középiskolában. Kérésemre az ez esetben már valódi ellenőr megmutatta az igazolványát, a könyvecskében a fénykép, név és bélyegző mellett az is szerepelt, hogy csak a Munkácsi járás területén jogosult ellenőrzésre az igazolvány tulajdonosa. Mint a mellékelt példa is mutatja, ez az igazolvány is hamisítható, tehát hasonló esetben célszerű telefonon érdeklődni a területileg illetékes KÖJÁL-nál.

Badó Zsolt