A vers bölcsesség, a vers imádság...

VIII. Beregi Magyar Költészeti Napok

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Hagyományosan idén is a Beregi Középiskolában került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség költészetnapi szavalóversenyének megyei döntőjére. A magyar költészet napján, József Attila születésének 100. évfordulóján tizenkilenc általános iskolás versenyző járult hozzá ahhoz, hogy utat találjon a vers lélektől lélekig. A házigazdák nevében Vass Irén magyartanár köszöntötte a megjelent vendégeket, versenyzőket és kollégákat, majd átadta a szót Géczi Tihamér iskolaigazgatónak, aki köszönetet mondott a verseny támogatóinak. A rendezvényt dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ elnökasszonya nyitotta meg, aki ünnepi beszédében arról szólt, hogy a magyar költészet napján nemcsak József Attilára emlékezünk, hanem az előtt is tisztelgünk, hogy mi, magyarok versnagyhatalom vagyunk. "A vers bölcsesség, a vers imádság. Támpontokat ad, segítséget nyújt, amikor szükségünk van rá - mondta. - Amikor nem volt szabad magyarul imádkozni, verset mondtunk, abba kapaszkodtunk. A magyar vers ünnepe mindnyájunk közös ünnepe."

A verseny kezdete előtt a megjelentek egyperces néma főhajtással adóztak a közelmúltban elhunyt Szamborovszky Erzsébet emlékének, aki éveken át a rendezvény egyik főszervezője volt.

Ezután kezdetét vette a megmérettetés. Nehéz dolga volt a zsűrinek - dr. Beregszászi Anikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, a zsűri elnöke, P. Punykó Mária, az Irka főszerkesztője, Hutterer Éva, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Péter László, a Magyar Köztársaság konzulja, Kacsur András, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház színművésze és Győry András szakolyi főjegyző -, míg végül megszületett az eredmény. A megyei szavalóverseny győztese Oroszi Dávid a Beregrákosi Általános Iskolából (felkészítő tanára Tóth Margit), második helyezett Fehér László, a Beregszászi 6. sz. Általános Iskola tanulója (felkészítő tanára Vidnyánszky Éva), harmadik pedig Lénárt Julianna, a Szernyei Általános Iskola növendéke (felkészítő tanára Bimba Magdolna). Az eredményhirdetés végeztével minden résztvevő emléklapot és gazdag ajándékcsomagot vihetett haza, mely beregi szőttes könyvjelzőt, a Dorcas Alapítvány könyvcsomagját, valamint Cserniga Gyula képzőművész emlékplakettjét tartalmazta. A győztes a KMPSZ felajánlásának köszönhetően nyáron a Zánkai Üdülőtáborban pihenhet. A felkészítő tanárok és a zsűri tagjai beregi szőttest kaptak emlékül, azonkívül számos különdíj is gazdára talált.

A kétfordulós verseny szünetében színvonalas kulturális programok várták az érdeklődőket. A helyi középiskolások előadásában József Attila-emlékműsorra került sor (rendezte Szamborovszky József), majd Prófusz Marianna értő kalauzolásával megtekinthették azokat a rajzokat, melyeket a helyi ifjú képzőművészek készítettek József Attila verseinek illusztrálására.

csani