Galéria: Kolozsvári László

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Kolozsvári László 1950-ben született Szürtében. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának és a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának.

Elsősorban alföldi motívumokat, a tájat és az embereket festi. A síkvidék, a "nagy sömmi" megigézett művésze. Zsánerképei Munkácsy Mihály, Bihari Sándor és Révész Imre világát idézik, ennek ellenére stílusa modernnek mondható. Mai helyzeteket, hétköznapi eseményeket örökít meg vérbő anekdotázással. Hitelesen mutatja be a falusi embert, a Latorca és a Tisza menti tájakat. Képei a néha fanyar, máskor pompás színvilág következtében is egyedülállóak a mai magyar festészetben.

Önálló tárlata április 29-én nyílik a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kiállítótermében. Ennek kapcsán mutatjuk be a művész Juhász című festményét.

A kevés színnel, úgynevezett "kefés" technikával megfestett kép drámai erővel jeleníti meg az ember és a természet kapcsolatát. A juhász - elválaszthatatlan részeként az őt körülvevő tájnak - a puszta közepén álló csőszkunyhó előtt körülnéz, mintegy leltározva kitekint a messzeségbe. De meddig teheti még? Ő is, és a körülötte lévő táj is eltűnőben van. Meddig maradhatnak meg rohanó világunkban? Ez adja a kép drámai és mély filozófiai tartalmát. Merre tartunk, meddig sikerül megőrizni ezt a nyugalmat, ezt az egységet a természettel? Vagy mindez már a múlté, és örökre elvesznek az ilyen értékek?

Kolozsvári László egyik legjobb alkotása ez, mely kiemelkedő helyet foglal el a művész életművében.

F. Zs.-R. Gy.