Szűcs Nelli nyerte a második díjat

Veszprémi Versünnep

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

A költészet napja alkalmából közös szavalóversenyt hirdetett a Magyar Rádió és a Veszprémi Petőfi Színház hivatásos előadóművészek számára, melyre 258-an jelentkeztek Magyarországról és a határon túli magyar területekről. A selejtezők után a kétnapos középdöntőt Budapesten, a döntőt Veszprémben rendezték. A döntőben 12 versenyző, köztük 3 határon túli magyar előadóművész versengett. A kárpátaljai közönség Szűcs Nelli beregszászi színésznőért izgulhatott, aki szintén döntős volt. Az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház elismert színésze az előkelő második helyezést szerezte meg.

A középdöntő vasárnap, Budapesten zajlott, immár közönség előtt. A Versünnep kilenctagú zsűrije 3 órás vita után tette közzé, kik jutottak a hétfői döntőbe. A szavalóversenyre egyébként 195 magyarországi és 63 határon túli résztvevő jelentkezett. Közülük választott a zsűri 12 versenyzőt – ahogy Kalász Márton zsűrielnök, a Magyar Írószövetség elnöke mondta – nagy szívfájdalommal, hiszen legalább 13-14 szavalót is alkalmasnak tartottak az utolsó fordulóra.

A Versünnep döntőjét április 11-én, hétfőn este élő adásban közvetítette a Magyar Rádió és a Duna Televízió. A tét óriási volt, nemcsak azért, mert magas a díj összege, hanem mert nagy a művészi rangja annak, aki legszebben mond József Attilát. A Veszprémi Petőfi Színházban megtartott döntőbe került magyarországi előadók: Balogh Emese, Bánffy György, Csikos Sándor, Horváth Péter, Hunyadkürty György, Menszátor Héresz Attila, Mohai Gábor, Németh Judit és Papp János, a határon túli színészek és előadóművészek: Éder Enikő, Szűcs Nelli és Váta Lóránt. A verseny utolsó fordulójában mindenki csak József Attila-verset mondott. A Dunánál című költeményt kétszer is hallhatta a döntő közönsége, de elhangzott az Eszmélet, az Elégia, a Levegőt! és a Szocialisták is. A művészek a színpadon a költő dolgozó- és egyben lakószobáját idéző díszletben adták elő a költeményeket. A zsűri tagjai hosszan, majdnem 2 órán át tanácskoztak. A grémium tagjai a fiatal, szabadúszó színművészt, Menszátor Héresz Attilát találták a legjobbnak, aki Kondor Katalin rádióelnöktől vehette át a fődíjat. Második Szűcs Nelli beregszászi színművész lett, míg a harmadik helyezettnek járó elismerést Németh Judit színművész vehette át.

-nagy-