Kell-e adózni a magyarországi oktatási-nevelési támogatás után?

Még három hétig lehet pályázni

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Kárpátalján még három hétig, pontosan április 30-ig pályázhatnak az arra jogosultak az oktatási-nevelési támogatásra. Arra vonatkozóan, hogy az új adótörvények értelmében kell-e adózni a támogatás után, az illetékesek nem adtak egyértelmű tájékoztatást.

A 2004-2005-ös tanévre szóló támogatást igénylő pályázati adatlapot és a kötelezően csatolandó mellékleteket a szülők a Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa (KAMOT) Jótékonysági Alapítvány biztosaihoz nyújthatják be saját településükön.

A KAMOT Jótékonysági Alapítvány mindmáig nem adott egyértelmű tájékoztatást arról, hogy a támogatásban részesülők kötelesek-e adózni a kapott magyarországi támogatás után. A helyi KAMOT-adatbiztosok is különbözőképpen informálják a pályázó szülőket: ki arra figyelmeztet, hogy bizonyos érték fölött a kapott összeg adóköteles, ki maga sem hallott semmit a dologról, így tájékoztatni sem tudja a pályázókat.

Szabó Tímea, a Csapi 2. Számú Középiskola szervezőpedagógusa, helyi KAMOT-adatbiztos: "Csapon eddig 210 igénylést nyújtottak be és további 150-170 pályázóra lehet számítani. Arról nincs tudomásom, hogy kell-e adózniuk a szülőknek a Magyarországról folyósítandó támogatási összeg után."

Tanczár Katalin beregszászi pedagógus, búcsúi KAMOT-adatbiztos: "Búcsúban közel száz szülő igényelte eddig a támogatást. Voltak, akik nehezményezték, hogy idén miért nem vehetik fel a megítélt összeget valamely magyarországi bankban, mint tehették azt korábban. Ami az adókötelezettséget illeti, egyelőre nem kaptam tájékoztatást, így én sem tudok mit mondani a szülőknek."

Novikova Tímea bátyúi tanácsi dolgozó, helyi KAMOT-adatbiztos: "Bátyúban eddig több mint 150-en nyújtották be támogatásigénylésüket, tavaly 255-en pályáztak, így várhatóan lesznek még igénylők. Tudok arról, hogy a kapott pénz után adózni kell, ám ennek részleteiről egyelőre nem tájékoztattak."

A nagydobronyi tanácsházán elmondták: a nagyközségben két hét alatt 600 pályázatot nyújtottak be a szülők, akik közül többen maguk érdeklődtek a támogatás adókötelezettsége felől. Munkácson Pallagi Györgyi pedagógus gyűjti a pályázatokat: "Eddig 380 igénylést fogadtam, tavaly 450-en pályáztak. A támogatási összeg adókötelezettségéről mindeddig szó sem volt, így erről nem is informáltam a szülőket."

A pályázat lebonyolításáról szóló szerződés beregszászi aláírásakor az UMDSZ részéről eredményként hangoztatták, hogy legutóbb a támogatási összeget 20%-os levonás nélkül vehették át a kárpátaljai szülők. A jelenleg hatályos adótörvények ellenben adókötelezettség alá vonják az állampolgárok nem főállásban szerzett mellékjövedelmét. Kocsis Mária KAMOT JA-elnök lapunk kérdésére elmondta, hogy az ügyben "egyelőre folynak a tárgyalások az adóhatóságokkal", és amint lesz konkrét eredmény, tájékoztatni fogják az érintetteket.

Popovics Zsuzsanna