A Beregszászi járás legfiatalabb iskolaigazgatója

Károly László a mezővári középiskola élén

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

A közelmúltban a 26 éves Károly Lászlót nevezték ki a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójává. Az ambiciózus mezőkaszonyi fiatalember 2001-ben szerzett diplomát az Ungvári Nemzeti Egyetem kémia szakán, és azóta Mezőváriban tanít. Az alábbiakban munkásságáról, itt szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

- Hogyan fogadta az iskola kollektívája, hogy ilyen fiatal vezetőt kapott?

- Nagyon örültek nekem, aminek persze én is örültem. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ebben az iskolában igen sok a fiatal, velem egykorú pedagógus, akikkel már a kezdetekkor megtaláltuk a közös hangot a munkában. Az idősebb kollégák sem zárkóznak el a fiatal "főnöktől", együttműködők a problémamegoldásban, így nagyon jó együtt dolgozni velük.

- Milyen célokat tűzött ki maga elé?

- Az első cél, amit meg szeretnék valósítani, az a kazánház felépítése és a gáz bevezetése lenne, amit szeptemberre tervezünk. Eddig ugyanis szénnel és fával fűtöttünk, ezért sokszor volt nagyon hideg a tantermekben.

- Hogyan látja, mennyire jó a mezővári iskola tankönyvellátottsága?

- Viszonylag jó, 80-90%-ban el vagyunk látva tankönyvekkel, bár sajnos van olyan tantárgy, amelyből még mindig nincs elég tankönyvünk.

- Mennyire segítik civil szervezetek az iskolát?

- Nagyon segítőkész például a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), nagyon sok támogatást adtak iskolánknak. Többször részesítették karácsonyi ajándékban az alsós tanulókat, illetve díjban a különböző vetélkedők helyezettjeit. Az egyik legnagyobb támogatás az iskolának az volt, amikor tavaly nekik köszönhetően korszerű számítógépeket kaptunk. Szeretném megköszönni a szervezetnek az eddig nyújtott támogatásokat, és reméljük, hogy a jövőben is segíteni fognak bennünket.

- Mennyire elégedett a tanulóknak a tanulmányi versenyeken elért helyezéseivel?

- Azt hiszem, elégedett lehetek ezen a téren, hiszen diákjaink számos jó eredménnyel gazdagították iskolánk hírnevét. Bizonyítja ezt a legutóbbi, KMPSZ által szervezett Terebesi Viktor matematikai emlékversenyen elért harmadik helyezés is, ami figyelembe véve a verseny magas színvonalát, elég jó eredmény.

- Kikkel tartja a kapcsolatot a mezővári iskola, vannak-e támogatói, segítő partnerei Kárpátalján, illetve Magyarországon?

- Most március 14-én sokadik alkalommal a Baranya megyei Kárászról érkeztek hozzánk vendégek az 1848-49-es forradalom évfordulójára. Megtekintették Mezővárit és a Beregszászi járást is. Ezzel a magyarországi községgel már évek óta ápoljuk a kapcsolatot, amit a március 15-i közös megemlékezés is ékesen bizonyít. Baráti kapcsolatokat ápolunk még a Magyaregregyi Általános Iskolával, a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnáziummal és Szakközépiskolával, a budapesti Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskolával és Gimnáziummal, valamint az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskolával is. Velük szintén közös programokon szoktunk találkozni és részt venni, ezenkívül elektronikus levelezésben tartjuk egymással a kapcsolatot, ami legyőzhetővé teszi az iskoláink közötti távolságot. Fontosnak tartom a testvériskolai kapcsolatokat, mert a tanintézmények ezáltal szerezhetnek olyan ismeretségeket, lehetőségeket, amelyek a későbbiekben sok előnyt biztosíthatnak számukra, például hazai vagy külföldi programok lebonyolítása esetén.

- A mezővári iskolában számos kulturális programot szerveznek. A tanév végéig milyen eseményeket terveznek?

- Április folyamán Rákóczi-napokat tervezünk a nagyságos Fejedelem emlékére, májusban anyák napi műsort, illetve ugyanezen hónapban iskolánk végzős diákjai számára ballagási ünnepséget rendezünk, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

- Mi a hobbija?

- Szívesen hallgatok zenét, illetve ha van egy-két óra szabadidőm, akkor futballozom. Ez utóbbit különösen kedvelem, mert a foci egyszerre játék és sport is, így amellett, hogy jól érzem magam játék közben, nem hagyom a tagjaimat sem "berozsdásodni". Úgy gondolom, a szellem művelése mellett a test edzése is hasonló fontossággal bír, ezek egyaránt szükségesek a felnövekvő nemzedék számára is, mert mint az ókori görögök is mondták: "Ép testben ép lélek".

Fischer Zsolt