Tavaly 21 szívbeteg kárpátaljai gyermeket műtöttek Kijevben

Szívbetegség gyermekkorban

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Az utóbbi években Kárpátalján egyre nő a szívrendellenességgel születő gyermekek száma. Ez részben a korán diagnosztizált esetek növekedésével magyarázható, a szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy egyre több csecsemő születik örökletes szívbetegséggel, s a szülők káros szenvedélyei és a környezetszennyezés is negatív hatással van a gyermekek egészségére. Az országos statisztikában megyénk messze elmarad az "élvonaltól", a szívbeteg gyermekek száma nálunk viszonylag alacsony.

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknél is megkülönböztetnek veleszületett és ún. "szerzett", azaz az élet során kialakult szívbetegségeket. A csecsemőknél mindenekelőtt a fejlődési rendellenességek okozhatnak panaszokat.

- A veleszületett szívbetegségek között a leggyakoribb az úgynevezett sövényhiány, ez esetben a baba úgy születik, hogy a szívkamrái vagy pitvarai között hiányzik a sövény. Ez keringési zavarokat okoz, ami negatívan hat a szervezet működésére. Kárpátalján jelenleg 992 kisgyermeknél, illetve kiskorúnál diagnosztizálták ezt a rendellenességet, ebből 170 páciensnek súlyos a betegsége - tudjuk meg dr. Bíró Erzsébet gyermekkardiológustól, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvosától.

Szintén gyakori veleszületett rendellenesség a fő ütőerek valamelyikének szűkülete, ami ugyancsak keringési elégtelenséget okoz, továbbá, hogy a szívből hiányoznak, illetve beszűkülnek a nagy szívbilletyűk, s emiatt a szívben kóros járulékos söntök nyílnak meg - tudjuk meg a szakembertől.

Számos szívrendellenesség sebészi úton tökéletesen gyógyítható, Kárpátalján azonban nincs gyermekszívsebészet. Legközelebb Kijevben és Lembergben működik olyan kardiológiai kórház, ahol gyermekeket is műtenek.

- A munkácsi gyermekkórháznak a kijevi szívsebészettel van munkakapcsolata. A kijevi szívsebész-specialisták minden év októberében ellátogatnak hozzánk és megvizsgálják az általunk nyilvántartásba vett kis betegeket. Tavaly októberben 348 gyermeket vizsgáltak meg a fővárosi kollégák. A szívműtétre szoruló pácienseket Kijevben fogadják, ahol megfelelő szakembergárda és felszereltség áll rendelkezésre gyógyításukhoz. 2004-ben 52 gyermek került további kivizsgálásra Kijevbe. Közülük 21-et megműtöttek, 19 gyermek esetében sikerült tökéletesen korrigálni a szívrendellenességet - mondja a doktornő.

A gyermekkorra jellemző "szerzett" szívbetegség a szívreuma. Ennek kiváltója általában egy streptococcus nevű baktérium, melyet leggyakrabban olyan gyermekeknél diagnosztizálnak, akiknek szervezetében tartósan fennáll valamilyen gyulladásos góc (pl. szuvas fog, beteg garatmandula). Amikor a szervezetben a gyulladás gyenge immunrendszerrel párosul, könnyen kialakulhat a szívreuma. Amennyiben a betegséget nem kezelik idejében, további szövődményként a szívbillentyűk is károsodhatnak.

A szívproblémákra rendszerint a körzeti orvos, vagy a járási központokban működő gyermek-szívkardiológus figyel fel elsőként.

- Ilyen esetben szükség szerint ultrahangvizsgálatot végzünk, valamint röntgen-, EKG-felvétel készül a kisgyermek - esetenként a néhány napos csecsemő - szívéről. Ha megállapítást nyer, hogy valóban szívbetegségről van szó, helyben megkezdjük a beteg kezelését. Veleszületett szívbetegség esetén törekszünk arra, hogy a gyermeket mielőbb megvizsgálja egy szívsebész is. Valóban nagyon sok múlik azon, hogy a körzeti gyermekorvos minél előbb felismerje a létező vagy kialakulóban lévő szívbetegséget. Itt is igaz, hogy a korai orvosi segítség ér a legtöbbet - vallja dr. Bíró Erzsébet.

Ami a munkácsi gyermekkórház kardiológiai osztályának felszereltségét illeti, jelenleg leginkább egy ún. Holter-monitor hiányzik. A műszer folyamatosan rögzíti a szívritmuszavaros páciens EKG-ját. A megyeszékhely új kardiológiai központjában több ilyen műszer is üzemel, ám ott csak felnőttek kivizsgálását vállalják. A Holter-monitorra nagy szükség lenne már csak amiatt is, mert megyeszerte egyre több gyermeknek van szívritmuszavara, ezen belül Wolf-Parkinson-Wait-szindrómája.

Badó Zsolt