Nem adja fel a főiskolai tanács

Nem zárják be a beregszászi főiskolát

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Csütörtökön úgy döntött a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Tanácsa, hogy a Magyar Kormány március 23-i pozitív döntésének köszönhetően, és bízva az Oktatási Minisztérium ígéretében, miszerint a főiskolának megítélt támogatás első részletét haladéktalanul folyósítani fogják, a főiskola folytatja oktatási tevékenységét. Az intézmény vezetői a főiskolai tanács ülését követően tájékoztatták diákjaikat és az oktatókat a döntésről, bár hangsúlyozták, ezzel a főiskola gondjai nem oldódtak meg.

Korábbi tudósításainkból már értesülhettek arról, hogy a súlyos pénzügyi helyzetbe került beregszászi főiskolán márciusban nem kaptak fizetést az alkalmazottak, a közüzemi díjakat és adójárulékokat sem tudta kiegyenlíteni az intézmény, ennek ellenére úgy döntött a főiskola tanácsa, hogy folytatják az oktatást.

Orosz Ildikó elnök és Soós Kálmán rektor lapunknak a kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évben az új szakoknak köszönhetően a Rákóczi-főiskola hallgatóinak száma 40 %-kal nőtt, az új épület átadása után 2000 m2-rel többet kell fűteni, fenntartani, illetve a tavalyihoz képest jelentősen növekedtek a közüzemi díjak. Emiatt a korábbinál jóval nagyobb támogatásra lenne szükség az intézmény zavartalan működtetéséhez. A vezetékes gáz díjával kapcsolatban Orosz Ildikó megjegyezte: "Míg egy állami oktatási intézmény ma Ukrajnában 25 kopijkát fizet a gáz köbméteréért, addig a főiskolának, akárcsak egy vállalatnak, 63 kopijkát számol fel a gázszolgáltató egy köbméter földgázért."

Ugyancsak növelték a főiskola kiadásait a növekvő adóterhek, illetve a 11 %-kal megemelt minimálbér, amelynek további emelése várható az év hátralévő részében. A főiskola vezetői úgy döntöttek, újra áttekintik, hogy a megítélt 90 millió forintos magyarországi állami támogatás mire lesz elegendő, és mi az a különbözet, amit a főiskolának elő kell teremtenie. Továbbra is kérik a kárpátaljai és anyaországi magyarokat, magánszemélyeket, intézményeket és történelmi egyházakat, hogy aki tudja az intézmény folyamatos működését támogatni, akár egy hrivnyával is, az tegye meg. A dolog szimbolikus értékén túl néha egy hrivnya is hiányozhat ahhoz, hogy Kárpátalja egyetlen magyar felsőoktatási intézménye ki tudja fizetni villany- vagy gázszámláját. A kárpátaljai vállalkozókat külön kérik, hisz ők adójuk 4 %-ával támogathatják a nehéz helyzetbe került intézményt.

A főiskolai tanács segélykoncert szervezéséről is határozott. Művészeket szeretnének felkérni, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék elő főiskolánk folyamatos működését.

Az intézmény vezetői hozzátették, hogy az ukrán kormány segítségét is kérni fogják, megpróbálják elérni, hogy más oktatási intézményekhez hasonlóan a magyar főiskola is kapjon kedvezményeket.

dózsa