Kőszeghy illegalitásba vonult?

Újra megjelent a Kárpáti Igaz Szó

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Múlt héten hiába várták előfizetői a Kárpáti Igaz Szó (KISZ) keddi és csütörtöki számát. Végül szombaton ismét megjelent a lap, a helyzet azonban még távolról sem megnyugtató.

Mint arról korábban beszámoltunk, Erdélyi Gábornak, a lapalapítók által kinevezett új főszerkesztőnek nem sikerült elfoglalnia hivatalát, s így az esedékes lapszámok elkészítésére sem volt lehetőség. Egyes hírek szerint a lap szerkesztőségének több munkatársa nem kíván együttműködni az újonnan kinevezett főszerkesztővel - nem hajlandók a munkavégzésre, bár hivatalosan sztrájkot nem jelentettek be.

A lap internetes honlapján immár napok óta egy Nyilatkozat olvasható, melyet Fedák Anita szakszervezetisként, Horváth Sándor pedig főszerkesztő-helyettesként írt alá a kollektíva nevében, s amelyben kifejtik, hogy a KISZ "újabb, nemtelen támadások célpontja lett." A támadó, az "ellenérdekelt" a KMKSZ vezérkara, nevezetesen pedig Brenzovics László alelnök, akiknek a levél szerzői felróják többek között, hogy meg kívánják bénítani a lapot, a "főszerkesztő-csinálás jogát vindikálja magának", "jogilag teljesen hibás módon kreáltak egy dokumentumot a korábbi főszerkesztő leváltásáról", megakadályozták a lap múlt keddi számának megjelenését. Általában véve pedig az egész esetet példátlan terrorként, nemzetiségi, politikai ügyként jellemzik.

A KMKSZ központi irodájában érdeklődésünkre elmondták, hogy a Kárpáti Igaz Szóval kapcsolatos minden eddigi lépés és intézkedés a jogszabályok betartásával történt. Amennyiben valaki mégis úgy érzi, hogy a lap körüli eljárásban törvénytelenség történt, természetesen jogában áll a bírósághoz fordulni jogorvoslatért - tették hozzá. Rámutattak ugyanakkor, hogy jelen pillanatig ebben az ügyben egyetlen bírósági beadvány sem született, csak rágalmazó nyilatkozatok. Mindez a KMKSZ szerint nyilvánvalóvá teszi, hogy kik érdekeltek a lap körüli zavar- és botránykeltésben.

Azzal kapcsolatban, miszerint Brenzovics László a megyei tanácsban betöltött tisztségével visszaélve letiltotta volna a lap korábbi szerkesztősége által összeállított augusztus 2-i lapszámot, a KMKSZ alelnöke kifejtette: "Csak annyit mondhatok, hogy nem áll módomban letiltani egy lap megjelenését. Ebben az esetben mindössze annyi történt, hogy miután a nyomda igazgatója értesült róla, hogy a KISZ új főszerkesztője Erdélyi Gábor, arra kérte őt, hogy a jogszabályok által előírt eljárásnak megfelelően szignálja a lapot nyomtatás előtt. Miután azonban a lapszám szerkesztői elzárkóztak mindennemű együttműködéstől Erdélyivel, így az nem jelenhetett meg."

Az új főszerkesztőnek ebben a helyzetben gyakorlatilag mindent a nulláról kellett kezdenie: munkatársakat toborozni, megteremteni a munka technikai feltételeit stb. Bár szombaton az olvasók kézhez kaphatták megszokott olvasnivalójukat, a lap helyzete várhatóan csak akkor stabilizálódik majd végérvényesen, ha készítői visszaköltözhetnek a szerkesztőség helyiségeibe.

A helyzet kibontakozása azonban pillanatnyilag megjósolhatatlan, miután a lap korábbi főszerkesztője, Kőszeghy Elemér gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság szeme elől, így lehetetlen hivatalosan átvenni tőle az általa vezetett intézményt.

Reméljük, a lap munkatársai, akik jelenleg nem hajlandók ellátni munkaköri kötelességeiket, mégiscsak rádöbbennek arra, hogy tehetségükkel az Olvasót kell szolgálniuk, nem pedig politikai érdekeket.