Sürgetik a Premix elszállítását a megye vezetői

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Mivel a korábbi beadványok ellenére sem történtek hathatós intézkedések a Premix-ügy megoldása kapcsán, a Beregszászi járás és a megye vezetői augusztus 4-én kelt levelükben ismételten arra kérték a kormányt és a főügyészséget, hogy sürgősen oldják meg a megye területére behozott környezetszennyező anyagok elszállítását és semlegesítését.

Jevhen Olijnik, a Megyei Állami Közigazgatás (MÁK) és Ivan Misko, a Megyei Tanács megbízott elnöke levélben fordult Anatolij Kinah miniszterelnök-helyetteshez, az Ukrajna területére külföldről behozott hulladék és kémiai anyagok kezelésének ellenőrzésére alakult állami bizottság elnökéhez, továbbá Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyészhez. Levelükben jelzik, hogy az ügyészségi szervek által a Premix ügyében 2005. március 30-án indított bűnvádi eljárás, valamint a MÁK által a kormányszervekhez intézett, az anyagnak a Beregszászi járás területéről történő elszállítását szorgalmazó beadványok ellenére az ügyben nem történt előrelépés, és a probléma továbbra is megoldatlan.

A levélben foglaltak szerint nem érkezett hivatalos válasz az állami bizottság 2005. július 14-ei döntése második pontjában foglalt, a veszélyes hulladékok semlegesítésére vagy elszállítására vonatkozó intézkedések végrehajtásáról. Máig nincs meghatározva a helyszín, ahova a Premixet elszállítják. Kárpátalján nincsenek sem a veszélyes anyagok, hulladékok feldolgozására szakosodott vállalatok, sem azok hosszú távú, biztonságos tárolására alkalmas létesítmények.

A Beregszászi járás és a megye lakosságának nyugtalansága egyre fokozódik, és fennáll az a veszély, hogy ez a nyugtalanság tiltakozási akcióvá fajulhat - áll az illetékes szervekhez írt levélben, melyben a továbbiakban Jevhen Olijnik és Ivan Misko arra kérik a címzetteket, hogy sürgősen foganatosítsanak intézkedéseket a Premixnek a megye területéről való elszállítása és semlegesítése ügyében.

B. J.