Többen kérünk vízumot, bővíteni kellene?

Interjú Viski János vezető konzullal

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Előző számunkban arról számoltunk be, hogy az utóbbi időben ismét egyre többen állnak sorban az ungvári magyar főkonzulátus ügyfélszolgálati irodái előtt. Az okokról és a kilátásokról ezúttal Viski János vezető konzult kérdeztük.

- Mindenekelőtt hadd mondjam el, hogy tapasztalataink szerint nyaranta mindig megnő ügyfélfogadó irodáink forgalma, idén azonban 2004 nyarához képest is jelentős volt a növekedés - mondja Viski János. - Egyetlen példa: tavaly júliusban közel hatezren fordultak hozzánk C-típusú vízumért, míg idén ugyanezen hónapban ez a szám elérte a nyolcezret.

- Véleménye szerint minek tudható be az ügyfélforgalom növekedése?

- Pillanatnyilag két alapvető okát látjuk a megnövekedett forgalomnak. Az első ok, hogy az ukrajnai narancsos forradalom következtében csökkent az útlevelek kiadási ideje, ennélfogva a megyei útlevélosztályok most jóval több úti okmányt adnak ki, mint korábban. A másik ok, hogy az elmúlt időszakban javult valamelyest a lakosság anyagi helyzete. Talán ennek is betudható például, hogy a korábbiaknál több nyugdíjas és gyermek vált ki útlevelet, s fordul hozzánk vízumért. De talán az utazási irodák révén érzékelhető a legszembetűnőbben a változás, miután az általuk benyújtott csoportos vízumigénylések száma a 2-3-szorosára nőtt az utóbbi időben. Ezek ugyan többségükben tranzitvízumokat jelentenek, hiszen az úti cél általában Horvátország, Szerbia-Montenegro, illetve Spanyolország, Olaszország, de vízumtechnikai szempontból, tehát a kiadás idejét és módját, azaz munkaigényességét tekintve ezekkel ugyanúgy kell foglalkoznunk.

- Felpanaszolják a vízumért sorban állók, hogy sokan jutnak be a konzulátus ügyfélszolgálati épületébe soron kívül, a hátsó ajtón át...

- A soron kívüliséget itt másképpen kell értelmezni. Soron kívül szolgáljuk ki az úgynevezett munkavállalói és tanulmányi vízumért folyamodókat, valamint azokat is, akik már beadták a D-típusú vízum iránti kérelmüket, s most visszajönnek, hogy átvegyék a vízumot. Számukra egyébként külön ablak áll rendelkezésre az ügyfélfogadó helyiségben, ahol kizárólag őket szolgáljuk ki. Ez tehát semmiképpen sem befolyásolja azokat, akik C-típusú vízumért folyamodnak. Soron kívül léphetnek be továbbá a konzulátushoz forduló magyar állampolgárok. Végül a harmadik soron kívüliséget élvező kategória - s nyilván ezek szúrnak szemet leginkább a sorban állóknak - az elsősorban a FÁK-országokból érkező kamionsofőrök, akikből általában 25-30 jelentkezik nálunk egy nap, de hétfőn és pénteken előfordul, hogy 60-70 is. Ők munkájuk sajátossága miatt élveznek soron kívüliséget. Megértjük, hogy ezeknek az embereknek a mozgása az ügyfélszolgálati iroda körül irritálja a sorban állókat, de szeretném még egyszer leszögezni: kiszolgálásuk nem befolyásolja időben a C-típusú vízumért folyamodók ügyének intézését, miután minden ügyfél-kategóriát más-más munkatársaink szolgálnak ki.

- Ön szerint idényjellegű ez a megnövekedett vízum iránti igény, vagy állandósulni fog az év hátralévő részére is?

- Nehéz jósolni. Ha csak az elmúlt év tendenciáit nézzük, akkor augusztus vége felé bizonyos csökkenés várható. Tavaly augusztus 20. után ugrásszerűen visszaesett az igénylések száma, de hogy idén is így lesz-e, azt nem tudnám megmondani. Mindazonáltal, látva az idei szezonális igénynövekedés méreteit, a magunk részéről úgy gondoljuk, hogy akár bekövetkezik a visszaesés, akár nem, jobb lenne a jelenleginél is kulturáltabban kiszolgálni ügyfeleinket. Mindent elkövetünk tehát annak érdekében, hogy bővítésre kerüljön sor az ungvári és a beregszászi ügyfélszolgálati irodákon.

bkv