Isten veled, DAI, de hogyan autózzunk?

Átalakul a közlekedésrendészet

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Júliusban Viktor Juscsenko elnök egyetlen tollvonással megszüntette az Állami Közlekedésrendészeti Felügyeletet, a minden autós által rettegett DAI-t. Megszüntetésükön még azok is megrökönyödtek, akik egyébként régóta és kitartóan kívánták az önkényességéről és korruptságáról elhíresült rendőrségi intézmény vesztét. Most, amikor megtörtént az elképzelhetetlen, két kérdés foglalkoztat mindenkit: mi vezetett a DAI feloszlatásához, s mire számíthatunk a jövőben?

Hogy miért pont a DAI-n csattant az ostor? A körülmények érzékeltetésere elegendő idézni Jurij Lucenko belügyminiszternek a Korreszpondent hetilapnak adott interjújában felhozott számokat. Ukrajnában a 15 ezer körzeti megbízott milicistára 23 ezer DAI-s munkatárs jut. Miközben azonban az előbbiek egy személyben felelősek a közrend fenntartásáért, s valamennyi eljárás, intézkedés lefolytatásáért az ellenőrzésük alá tartozó területen, addig a DAI-sokat semmi sem érdekli azon kívül, ami az úton történik, habár manapság általában hétszáz hrivnyánál kezdődik a fizetésük - teszi hozzá a Korreszpondent.

A megszüntetésükre vonatkozó drasztikus elnöki lépés nem volt minden előzmény nélkül való, hiszen amikor Juscsenko július közepén bejelentette a testület feloszlatását, emlékeztetett: háromszor figyelmeztette a minisztereket, hogy amennyiben nem következik be érzékelhető változás, "nem lesz közlekedésrendészet ebben az országban". Valóban, a DAI "megreformálása" még közvetlenül a téli elnök- és kormányváltást követően kezdődött, s idővel a polgárok közül többen felfigyeltek rá, hogy a csíkospálcások nem fogadják el bizonyos esetekben a kenőpénzt, hanem jegyzőkönyvet vesznek fel. Ugyanakkor a sajtó olyan esetekről számolt be, amikor vezető hivatalnokok, sőt, maga a belügyminiszter is megvesztegetésen kapta rajta a felügyelet munkatársait, s ezek a baklövések a jelek szerint végül is megpecsételték a DAI sorsát.

Az is látható, hogy az elnök, illetve a belügyminiszter, akire a megszüntetés-átszervezés tulajdonképpeni feladata vár, határozott elképzelésekkel rendelkeznek a jövőt illetően. Erre utal, hogy a politikusok azonnal kész tervekkel álltak elő az átszervezést illetően, s a végrehajtás határidejét szeptemberben jelölték meg. Mint elhangzott, az elmúlt hónapokban néhány településen kísérleti jelleggel már bevezették a most országos méretekben meghirdetett reformokat.

Ami a reform tartalmát illeti, az elképzeléseket az egyes nyilatkozattöredékekből állíthatjuk össze. Ezek szerint a DAI és a jelenlegi járőrszolgálat összevonásából létrehoznák az Állami Közlekedésbiztonsági és Járőrszolgálatot. A DAI jelenlegi mintegy 23 ezer munkatársából tízezren beolvadnak a létrehozandó egységes járőrszolgálatba, további 3 ezren a városok utcáin teljesítenek majd járőrszolgálatot, 2,5 ezren pedig az autóutakon, azaz a DAI személyi állományának egy töredéke továbbra is jelenlegi funkcióit látná el. Az elképzelések mindazonáltal ma még képlékenyek, miután gyakorlatilag teljességgel hiányzik az a jogi-szabályozási háttér, amely nélkül az új szervezeti egységek működése elképzelhetetlen.

A szervezeti átalakításokkal együtt egyéb változásokra is számítanunk kell. Amennyiben a parlament jóváhagyja a belügyminisztérium elképzeléseit, úgy a jövőben valószínűleg nőni fog a közlekedési szabálysértésekért kiróható bírság összege, továbbá a közlekedésrendészet munkatársai négy esetben vonhatják majd be a helyszínen a vezetők jogosítványát: ittas vezetés, a szembe jövő forgalmi sávba történő áthajtás, illetve vasúti átjárónál okozott baleset esetén, valamint akkor, ha a balesetben érintett gépkocsivezető elhagyja a helyszínt.

Aligha akad autós széles e honban, aki legalább egyszer ne szidta volna már a DAI-t, az autóstársadalom mégis meglehetős óvatossággal figyeli az eseményeket. "Amíg az új rendszer be nem járatódik, magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mostantól valójában mit szabad, és mit nem, hogy mit, hol, és kivel kell elintéznünk. A költségeket, a tanulópénzt természetesen most is mi fizetjük majd" - foglalta össze egyikük az általános vélekedést. Mindemellett igen sokan vélik úgy, hogy az emberek mentalitásába oly mélyen beleivódott korrupciót egyébként sem lehet megszüntetni kizárólag jogszabályi változtatásokkal.

Végül sokan felvetik, hogy a DAI felszámolása és az új rendszer felállása közötti mostani hatalmi űrben alig akad, aki rendet tartana az utakon. Az elviekben még mindig működő, de tekintélyéből sokat vesztett DAI szerint feloszlatásuk meghirdetése óta jelentős mértékben nőtt a közúti balesetek száma. Bár érintettségük miatt nyilvánvalóan kellő óvatossággal kell kezelnünk ezeket a véleményeket, a mindennapi tapasztalat is azt mutatja, hogy az utak gazdátlansága nem tesz jót a közlekedési morálnak, különösen, mivel vezetőink egyébként sem fegyelmezettségükről híresek. Jó volna hát mielőbb túlesni az átalakításon.

kv

Mi lesz veled, kárpátaljai közlekedésrendészet?

Kárpátalján a Megyei Közlekedésrendészeti Főosztályon még semmit sem tudnak arról, hogyan alakul majd át a DAI. Mint Ihor Sztefanec szóvivő lapunknak kifejtette, a megyei főosztályokat nem avatták be az átszervezés mikéntjébe, arról egyébként is a parlament hivatott dönteni.

Az útjainkról csaknem teljesen eltűnt közlekedésrendészek türelmetlenül várják, mi lesz a további sorsuk, hány embernek kell megválnia a biztos megélhetést jelentő "zebrás bottól". Véleményük szerint a részleg megszüntetéséről rendelkező elnöki rendelet megjelenése óta egyértelműen romlottak a baleseti-szabálysértési statisztikák, becslésük szerint az esetszámok növekedése legalább 2 százalékos.

A közlekedési eszközök számának gyarapodásával egyébként is évről évre nő a megyében a közlekedési balesetek száma. Az idei héthavi baleseti statisztika is elszomorító: 452 közlekedési balesetben 70 személy életét vesztette (a múlt év azonos időszakához képest 3,2%-os növekedés), a sérültek száma pedig 546 (7,2%-os növekedés).

B. J.