A vénás betegségek

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

"Olyan a munkám, hogy igen sokat vagyok talpon, és az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy estére rendszerint duzzadtak, fáradtak és fájnak a lábaim. Ez már betegség vagy csak a fizikai megterhelés jele?" - kérdezi egy beregszászi asszony.

Aki válaszol: dr. Jakab Lajos badalói családorvos

Az összlakosság csaknem 40 %-át érintik a különböző mértékű, úgynevezett vénás betegségek, és főként a 35-40 év feletti, túlsúlyos nők számítanak veszélyeztetettnek.

A legfontosabbnak számító kezdeti tünetek a gyakori lábfájás, a boka- és a lábszár-duzzanat, éjszakai izomgörcsök, viszketés, a bőr elszíneződése és a lábszáron látható visszértágulat. Ezek a tünetek többféle betegségre - érszűkület, cukorbetegség, reuma - is utalhatnak, érdemes ilyen vizsgálatokat is elvégezni. A háttérben leggyakrabban a krónikus vénás elégtelenség húzódik meg, amiből a későbbiek során visszérgyulladás, trombózis is kialakulhat.

A gyógyszeres kezelés mellett ajánlott a rendszeres, a lábat és a lábfej izmait is megdolgoztató testmozgás, a gyakori testhelyzetváltás, a kényelmes, lábkímélő lábbeli kiválasztása. Pihenés közben érdemes a lábakat a fej fölé emelni, s ha mindenképpen egy helyben kell maradni, próbáljuk tornáztatni a lábfejünket. Reggelente hideg vízzel tusoljuk le a lábainkat, és általában is inkább zuhanyozzunk. Ha szükséges, nappalra ajánlott a gumiharisnya viselése. Nagyon fontos tényező az egészséges étkezés, a testsúlyra való odafigyelés. Mindenképpen meg kell próbálni megszabadulni a súlyfeleslegtől, hiszen ily módon csökken az alsó végtagokra nehezedő nyomás.

(tamási)