A fekete márciusra emlékeztek Marosvásárhelyen

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

Két rendezvénnyel emlékeztek a hét végén az 1990. évi fekete márciusra Marosvásárhelyen, ahol 15 évvel ezelőtt magyarellenes pogromot szerveztek román nacionalisták.

Szombaton délelőtt a Bernády-házban az RMDSZ helyi és országos vezetői, Sütő András, akit akkor vakítottak meg fél szemére és az áldozatok hozzátartozóinak jelenlétében idézték fel a véres eseményeket. "Tudjuk, kik azok az emberek, akiket behoztak ide vidékről, akiket bottal fölfegyvereztek, de ma már nem róluk kell beszélnünk, hiszen őket is csak belehajtották ebbe a konfliktusba. Azokról azonban, akik ezt cselekedték, ma is keveset tudunk, és 15 év múltán sem szabad azt mondani, hogy ez már olyan régen volt, hogy nem is érdemes tudni. Az elkövetkezőkben előbb-utóbb ennek ki kell derülnie" - hangsúlyozta Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese.

Szombaton este a marosvásárhelyi kultúrpalotában tartott megemlékező ünnepen dr. Kincses Előd ügyvéd A fehér januártól a fekete márciusig című, korabeli videofelvételekből összeállított dokumentumfilmet mutatta be. "Az események megközelítésében és a tanulságok levonásában komoly politikai különbségek vannak" - jelentette ki Tőkés László református püspök. Én magam Temesvár vonatkozásában is követelem az igazság kiderítését. (Magyar Rádió, mno.hu)