Március 15. határon innen és túl

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Civakodó magyarok célt nem érhetnek, a történelemben valahányszor össze tudtak fogni a magyarok, eredményt értek el, és valahányszor sikerült őket megosztani, végveszélybe kerültek, mondta ünnepi beszédében Markó Béla, az RMDSZ elnöke az erdélyi magyarok március 15-i, marosvásárhelyi központi megemlékezésén. A megemlékezésen – mint több más erdélyi városban is – felolvasták Calin Popescu Tariceanu román és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét. A hallgatóság végig füttykoncerttel, pfujolással és "áruló!" felkiáltásokkal fogadta Gyurcsány felolvasott üzenetét.

Budapesten, a Nemzeti Múzeumnál heves füttykoncert kísérte a miniszterelnök ünnepi beszédét. Miközben Gyurcsány Ferenc beszélt, a Múzeumkerten kívül összegyűlt tömeg végig füttyel, bekiabálásokkal igyekezett elhallgattatni a szónokot. A miniszterelnök szavait a trombita- és sípszótól a tér több pontján egyáltalán nem lehetett érteni. Tegyük jobbá Magyarországot, szabadabbá, a rend országává, tegyük biztonságossá, olyan országgá, ahol a nyugalom, a megértés, a párbeszéd honol, hangsúlyozta a szónok, aki szerint "csak egy Magyarország van, a mi Magyarországunk".

Pozsonyban Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese mondott ünnepi beszédet. Kijelentette: "Újra meg kell találnunk a helyünket Európában, újból meg kell határoznunk a nemzettudatunk alapjait alkotó értékeket és meg kell tanulnunk élni a szabadsággal."

A Vajdaságban a központi megemlékezés a hagyományoknak megfelelően Bácskossuthfalván és Magyarittebén volt, ennek a két délvidéki településnek van köztéri Kossuth-szobra.

New Yorkban az 1928-ban felállított Kossuth-szobornál tartották a március 15-i ünnepi megemlékezést – jelentette az MTI.