Elfogták a Gongadze-gyilkosság tetteseit!

Kravcsenko – öngyilkos lett vagy meggyilkolták?

2005. március 11., 09:00 , 217. szám

Az elmúlt napokban két szenzációs hír látott napvilágot Ukrajnában. Az első Viktor Juscsenko államfő március 1-jei kijelentése, miszerint letartóztatták a 2000. szeptember 16-án meggyilkolt Georgij Gongadze újságíró, az Ukrajinszka Pravda internetes hírújság szerkesztőjének feltételezett gyilkosait. Március 4-én fénysebességgel terjedt el az országban a hír, hogy holtan bukkantak rá Jurij Kravcsenko egykori belügyminiszterre, akit Gongadze gyakran kritizált írásaiban és egyes szakértői vélemények szerint köze van az újságíró meggyilkolásához, pontosabban annak megszervezéséhez.

Szenzációs kijelentést tett március 1-jei rendkívüli sajtótájékoztatóján Viktor Juscsenko államfő: nagy valószínűséggel sikerült feltárni Georgij Gongadze újságíró, az Ukrajinszka Pravda internetes hírújság szerkesztőjének négy és fél évvel ezelőtti brutális meggyilkolásának ügyét.

Juscsenko kijelentésének voltak előzményei: február 27-én Jurij Lucenko belügyminiszter közölte, hogy megtalálták azt az autót, melyben Gongadzét elszállították, valamint megállapították azok kilétét, akik az autóban kísérték – közölte a Korrespondent.net internetes hírújság.

A Szegodnya című országos napilap értesülése szerint február 28-ról március 1-re virradó éjszakán tartóztatták le az újságírót meggyilkoló személyeket. Oleg Jelcov, az Ukrajina Kriminalna internetes hírújság újságírójának közlése szerint a letartóztatottak között van Mikola Asztion rendőrvezérőrnagy is, aki parancsot adott Gongadze elrablására. Jelcov egy másik állítása szerint a nyomozók rábukkantak Georgij Gongadze levágott fejére. Kijelentéseit azonban cáfolták a belügyminisztériumban és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál. A Fakti című országos napilap értesülése szerint Asztion nem volt a letartóztatottak között.

Március 2-i számában a Szegodnya szenzációs hírként tálalta, hogy Bila Cerkva közelében, az egyik tóban a búvárok megtalálták Gongadze kézitáskáját. Ugyanakkor, mint Olena Pritula, az Ukrajinszka Pravda szerkesztője a Faktinak elmondta, Gongadze soha az életben nem hordott magával kézitáskát. Pritula elmondása szerint, amikor Gongadze kilépett lakásából, egy hatalmas válltáskát vitt magával. A Fakti az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálatában azt a tájékoztatást kapta, hogy sem táskát, sem más bizonyítékként szolgáló tárgyat nem találtak a búvárok.

Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyész március 2-i sajtótájékoztatóján szintén nem volt bőbeszédű a gyilkosok kilétét illetően, csupán annyit mondott el, hogy a négy és fél évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság két elkövetőjét letartóztatták, a harmadik nem hagyhatja el lakhelyét, a belügyminisztérium külső felderítő ügyosztályának egykori vezetője, a szökésben levő Olekszij Pukacs ellen pedig nemzetközi körözés van érvényben. Piszkun szavai szerint már a gyilkosság megrendelői is ismeretesek – mindannyian magas rangú rendőrök, ám konkrét személyeket nem volt hajlandó megnevezni.

Piszkun tájékoztatása szerint a Gongadzét megfigyelő rendőröknek kidolgozott tervük volt. A 2000. szeptember 16-i estén is megfigyelték, majd amikor az újságíró kijött kolleganője, Olena Pritula lakásából és leállt stoppolni, a megfigyelő jármű elindult, majd felvette Gongadzét, aki taxinak hitte az autót és nyugodtan beült. A sofőr azt mondta neki, hogy törött az első ülés, ezért üljön a hátsóra. Amint beült a hátsó ülésre, a kocsiba további három rendőr szállt be. A legfőbb ügyész közlése szerint Gongadzét útközben ütlegelték, majd a gyilkosság feltételezett színhelyére szállították, ahol megkötözték a kezét, megkínozták és végül megfojtották. A holttestet leöntötték benzinnel és felgyújtották.

Piszkun, akinek szavait az Ukrajinszka Pravda internetes hírújság idézi, leszögezte, hogy Gongadze holttestére nem ott találtak rá, ahol megölték, ugyanis a vizsgálatok során egy botanikus szakember megállapította, hogy az újságíró holttestén talált növény nem nő a tarascsai erdőben, ahol holttestére rábukkantak.

Arra a kérdésre válaszolva, nincs-e köze Gongadze meggyilkolásához Jurij Kravcsenko akkori belügyminiszternek, Piszkun csupán annyit mondott, hogy Kravcsenko március 4-re idézést kapott a Legfőbb Ügyészségen való kihallgatásra. A Gongadze írásaiban gyakran kritizált belügyminiszter abban az időben állt a belügyi tárca élén, amikor az újságíró eltűnt. Egyes szakértők véleménye szerint Kravcsenkót akár le is tartóztathatják, ha megjelenik a Legfőbb Ügyészségen.

Gongadze 2000-ben bejelentést tett Mihajlo Potebenyko egykori legfőbb ügyésznél, miszerint megfigyelik, ám ez nem mentette meg életét, ráadásul az erről tanúskodó dokumentumokat megsemmisítették az őt megfigyelő magas rangú rendőrök.

Újabb fejlemény a Gongadze-ügyben, hogy március 4-én a reggeli órákban dácsájának melléképületében holtan bukkant rá Jurij Kravcsenkóra felesége. Az első hírek, többek között a Korrespondent.net internetes hírújság közlése szerint Kravcsenko jobboldali halántékán lőtt seb volt, jobb kezében pisztolyt markolt. Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Jurij Lucenko belügyminiszter szóvivője elmondta, hogy valószínűleg öngyilkosság történt. A parlamentben a hír hallatán a legfőbb ügyész menesztését követelték a képviselők, s attól tartanak, hogy Kravcsenkót újabb áldozatok követhetik. Az öngyilkossági verzióban azonban kevesen hisznek, annál is inkább, hogy még a gyilkosság napján, este kiderült, hogy Kravcsenko fején két golyó ütötte sebre bukkantak. A BBC ukrán hírszolgálatának közlése szerint Kravcsenko holtteste mellett a helyszínelők egy búcsúfeljegyzést találtak, melyben ártatlanságát hangsúlyozta és Kucsma politikai intrikái áldozatának nevezte magát.

Baráth József