Szvidovecen megalakult a KMKSZ 111. alapszervezete

KMKSZ-közgyűlések a Felső-Tisza-vidéken

2005. február 18., 09:00 , 214. szám

A rahói járási Szvidovecen (Kevele) megalakult a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség legújabb alapszervezete. A Szövetségnek ezzel együtt jelenleg 111 alapszervezete van Kárpátalján.

A közigazgatásilag Kőrösmezőhöz tartozó Szvidovecen (Kevele) 60-70 magyar ember él. Az elmúlt vasárnap a falu általános iskolájában 50-en gyűltek egybe és megalakították a KMKSZ Szvidoveci Alapszervezetét. A tagság Poljancsik Erikát választotta elnökké. Alelnök Zelinszky Ottó, alapszervezeti titkár Vizauer Erika, pénztáros Milcsevics Berta lett. Az alapszervezet a következő évi legfontosabb feladatainak tekinti a település római katolikus kápolnája mellett álló imaház építésének befejezését, valamint a magyar nyelvű oktatás fejlesztését Szvidovecen.

Kőrösmezőn ugyancsak múlt vasárnap tartottak közgyűlést. Francz Ignác alapszervezeti elnök a helyi magyar iskola és óvoda működéséről tájékoztatta a jelenlévőket. A hozzászólók nehezményezték, hogy a vízumigénylőknek kétszer kell megtenniük a 450 kilométeres Kőrösmező - Ungvár utat, míg korábban a KMKSZ megbízottja helyben átvette a vízumkérelmet, és a Szövetség tisztességgel segítette a vízumigényléssel kapcsolatos konzulátusi teendőket. A tagság szorgalmazta, hogy lehetőség szerint a KMKSZ ismét vegyen részt a helyben történő vízumigénylés szervezésében. A tisztújítás során megválasztott helyi alapszervezeti vezetők: elnök - Francz Ignác, alelnök - Lajtner Ferenc, pénztáros -Klenpatyuk Margit, titkár - Eiben Mária. Az ülésen jelen volt ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke.