Barkaszó válni készül

KMKSZ- közgyűlések a Munkácsi járásban

2005. február 18., 09:00 , 214. szám

A Munkácsi járásban az elmúlt hétvégén három magyarlakta településen: Szernyén, Barkaszón és Csongoron tartották meg éves közgyűlésüket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetei.

Szernyén Horkay Mária alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta, hogy a faluban 643 tagja van a KMKSZ-nek. A tagság aktívan részt vett a KMKSZ - Ukrajnai Magyar Párt bejegyzéséhez szükséges aláírások összegyűjtésében. A feladatokról szólva kiemelte: fel kell újítani a Szernye központjában lévő, a háborús és lágeráldozatok tiszteletére emelt emlékművet. Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Járási Középszintű Szervezetének elnöke hangsúlyozta: a Szövetség érdeme, hogy az ukrajnai elnökválasztás után a kárpátaljai magyarság nem került politikai zsákutcába.

Barkaszón Séra Gyula alapszervezeti elnök megköszönte a tagság helytállását az elmúlt évben. Mint kiemelte: a kárpátaljai magyarok sorsa, hogy szülőföldjükön éljenek, munkálkodjanak, így erősítve a magyar nemzetet. "A Szövetség a legutóbbi választásokon teljesítette feladatát. Az új hatalom tudja, hogy nem ábrándíthatja ki az új vezetésben bizakodó, a politikai változást remélő embereket" - szögezte le helyzetelemezésében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. Ezt követően a jelenlévők falugyűlést tartottak és bizottságot alakítottak, melynek feladata, hogy kezdeményezze Barkaszó különválását a vele egy közigazgatási egységbe tartozó Szernye községtől.

Karabeles Jána