A nevetlenfaluiak otthon szeretnének boldogulni

Közgyűlések és tisztújítás a KMKSZ-ben

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Az elmúlt hétvégén az Ungvári és a Nagyszőlősi járás magyar községeiben tartottak évértékelő és tisztújító közgyűléseket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetei.

A Nagyszőlősi járásban elsőként Nevetlenfaluban tartottak közgyűlést múlt vasárnap. Budaházi Kornélia elnök beszámolójában elmondta: a helyi alapszervezetnek több mint 500 tagja van, 2004-ben 23-an léptek be a KMKSZ-be, 4 tag elhalálozott. Az elnök megköszönte Szabó Erika tanárnőnek, hogy munkájával segítette az alapszervezetben megtartott ünnepségek és megemlékezések lebonyolítását, elmondta továbbá, hogy az elmúlt évben 120 személy helybeni vízumhoz jutását segítette a KMKSZ-alapszervezet.

Milován Sándor, a KMKSZ megyei alelnöke a Magyarországon megtartott népszavazás megítéléséről szólva kiemelte: a decemberi eredmény szerint 100 felnőtt magyar állampolgárból 15 igenli a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, ami önmagában is nagy eredmény. Ez azt jelenti, hogy az országhatáron belül élő magyarok jelentős hányada igenis számon tartja a kívül rekedt nemzetrész gondjait, és pozitívan értékeli megmaradási törekvéseiket – hangsúlyozta az alelnök.

Az ülésen számos aktuális politikai és helyi vonatkozású gazdasági, közéleti kérdés is szóba került. Ki a nevetlenfalui kolhoz magánosításának visszásságairól beszélt, ki arról, hogy az egyszerű állampolgárok mennyire ki vannak szolgáltatva az állami hivataloknak, ha ügyes-bajos dolgaikat intézik. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a nevetleniek saját szülőfalujukban szeretnének boldogulni, amit Magyarország csak konkrét, célirányos támogatásokkal segíthet elő.

A jelenlévők további három évre megerősítették alapszervezeti elnöki tisztségében Budaházi Kornéliát, akinek eddigi munkáját Milován Jolán, a szövetség nagyszőlősi járási középszintű szervezetének elnöke köszönte meg. A tagság héttagú elnökséget választott és döntött arról is, hogy a KMKSZ Nagyszőlősi Járási Középszintű Szervezetének közgyűlésén az elnökség képviselje az alapszervezet tagságát.

Az Ungvári járásban február 4-én Palló, Sislóc, Tarnóc, február 5-én Császlóc községekben tartottak tisztújító közgyűlést a helyi alapszervezetek.

-nagy-