Becsülettel kiálltuk a próbát

Közgyűlések és tisztújítás a KMKSZ-ben

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Az elmúlt hétvégén megkezdődtek a tisztújító közgyűlések a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteiben.

Kovászón Szviscsu László alapszervezeti elnök mondott köszönetet a tagságnak az eltelt esztendőben, valamint az elnökválasztás során tanúsított aktivitásért a múlt szombaton megtartott közgyűlésen. Sikernek nevezte, hogy az alapszervezet kezdeményezésére a 2004-2005-ös tanévben magyar nyelvi fakultatív oktatás folyik a helyi ukrán tannyelvű iskolában, 25 tanuló részvételével. Az elmúlt időszak politikai eseményeit Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének alelnöke foglalta össze. Mint mondta, az ukrajnai elnökválasztáson sikerrel demonstrálta valós politikai erejét a jelenleg 42 000 tagot számláló szövetség. Végül a jelenlévők egyhangúlag Szviscsu Lászlót választották újabb három évre az alapszervezet elnökévé.

Ugyancsak szombaton tartottak közgyűlést Borzsován, ahol Buzási István helyi alapszervezeti elnök kiemelte: a borzsovai KMKSZ-tagok jelesre vizsgáztak nemzettudatból, a Szövetség valamennyi helyi, járási és megyei szintű ünnepségén, megemlékezésén részt vettek tavaly. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke megköszönte az alapszervezeti tagoknak az elmúlt három évben tanúsított bátor kiállást a kárpátaljai magyarság érdekei mellett és bizalmukat a KMKSZ munkája iránt. A közgyűlés végül Buzási Istvánt választotta elnökké a következő ciklusra.

Ugyancsak alapszervezeti közgyűléseket tartottak a hét végén Macsolán, Asztélyban, Haláboron, Tiszacsomán és Mezőgecsében is.

Fischer Zsolt