Narancsszínű győzelmi ünnepség

Letette a hivatali esküt Viktor Juscsenko ukrán elnök

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Letette hivatali esküjét vasárnap Viktor Juscsenko, Ukrajna új államfője. A kijevi parlamentben tartott ünnepélyes beiktatáson a törvényhozás tagjain kívül 64 külföldi delegáció vett részt.

A himnusz elhangzása után Jaroszlav Davidovics, a Központi Választási Bizottság elnöke ismertette az elnökválasztás eredményét, majd Mikola Szelivon, az Alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a megválasztott elnök eleget tesz valamennyi alkotmányos előírásnak. Juscsenko jobb kezét az ukrán alkotmányra és a Pereszopnici Szentírásra, az első ukrán nyelvű bibliára helyezve elmondta az eskü szövegét, majd átvette az Alkotmánybíróság elnökétől a beiktatásra vonatkozó okmányokat és a hatalom jelképeit.

A parlamenti szónoki emelvényen mondott beszédében az új államfő emlékeztetett: jegybanki elnökként, kormányfőként és a Mi Ukrajnánk tömörülés elnökeként e helyen korábban a demokratikus és független Ukrajna megteremtését szorgalmazta, s a mai nap bizonyította, hogy nem voltak hiábavalóak az erőfeszítései. Az állampolgárok kivívták a tisztességes választásokhoz való jogot - mutatott rá, a második forduló megismétlését eredményező több százezres tüntetésekre utalva. Közölte: a cél az erős és demokratikus Ukrajna megteremtése.

A beiktatáson jelen voltak a független Ukrajna előző elnökei, Leonyid Kravcsuk és Leonyid Kucsma. Meghívták Viktor Janukovics volt kormányfőt is, Juscsenko választási ellenfelét, ő azonban távol maradt.

A beiktatási ceremónia után Juscsenko és a vendégek a szomszédos Mária-palotához vonultak, ahol katonai tiszteletadással fogadták az új elnököt.

Az ünnepségsorozat következő részében Juscsenko, a vendégek, a parlamenti képviselők a Függetlenség terére vonultak, ahol az új elnök beszédet mondott. A tér az ünnepség alkalmából narancsszínűbe öltözött: a környező épületek oszlopait narancssárga szalagok díszítették. A téren összegyűlt több százezer ünneplő narancssárga és nemzetiszín zászlókkal fogadta az új államfőt, akit tavaly decemberben - még az ellenzék elnökjelöltjeként - heteken át támogatásukról biztosítottak a maratoni nagygyűléseken.

Juscsenko beszédében független, erős, demokratikus jogállamot ígért, és európai uniós tagságot szorgalmazott.

"Az én győzelmem minden ukrán állampolgár győzelme. (...) Esküszöm, hogy megváltozik az ukránok élete" - hangsúlyozta az újonnan beiktatott államfő, aki köszönetet mondott győzelméért a "narancsszínű forradalom" idején éjjel-nappal, hóban-fagyban kitartó támogatóinak, az ukrán népnek.

"Az ukrán lobogó színei egyesítik keletet és nyugatot, északot és délt" - hangsúlyozta Juscsenko a választás során megosztott országra utalva. - "Az egységes Ukrajna elnöke vagyok. Ukrajna gazdagsága a régiói gazdagságában rejlik" - mutatott rá, hozzátéve: az ukránokat nem választhatja el a nyelv, a vallás, a politikai meggyőződés.

A demokratikus értékek mellett síkra szállva Juscsenko szólás- és sajtószabadságot, független bíróságot, jogállamot ígért a törvénytelenség helyett.

MTI-ntk

Az új vezetéssel tárgyalt Somogyi

Rövid munkalátogatáson Kijevben járt az elmúlt héten Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter, ahol még beiktatása előtt találkozott Viktor Juscsenko megválasztott elnökkel, Volodimir Litvin parlamenti elnökkel, Olekszandr Zincsenko parlamenti alelnökkel, Borisz Taraszjukkal, a parlament európai integrációs bizottságának elnökével és Julija Timosenko parlamenti képviselővel, pártelnökkel.

A megbeszéléseken a magyar fél a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére, minőségileg új területekre való kiterjesztésére ajánlotta fel készségét. "Ebben az összefüggésben különös hangsúlyt kapott az európai uniós csatlakozásra való felkészülésünk tapasztalatainak az átadása" - idézte Somogyi Ferencet az MTI.

Somogyi Ferenc igen pozitív fejleménynek minősítette a kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság döntését, amely helyreállította a beregszászi Rákóczi főiskola épületének tulajdonosi jogát. "Ezt is az ukrajnai demokratizálási folyamat jeleként értékeljük, amely bizakodással tölt el a kapcsolatok jövőjét illetően" - mondta.