A fiatal felnőttek egyharmada foghíjas

Évente egymillióan fordulunk fogorvoshoz

2005. január 14., 09:00 , 209. szám

Szomorú mutató, hogy Kárpátalján a lakosság 97-98%-a szenved valamilyen fogbetegségtől vagy egyéb szájüregi rendellenességtől. Pedig a fogak és a szájüreg állapota nemcsak a megjelenést, de a szervezet egészségét is befolyásolja. Vidékünkön száznál több magánfogászat működik, megyeszerte évente több mint egymillió emberen végeznek fogászati beavatkozást. Sajnos legtöbben foghúzást "igényelnek", ahelyett, hogy időben kezeltetnék fogaikat.

A sűrű fogeltávolítás eredménye, hogy minden harmadik fiatal felnőttnek (25-35 évesek) hiányzik legalább 3-4 foga. Az egészség szempontjából ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hány fog őrli az ételt, s azok milyen állapotban vannak. A félig rágott étel megterheli az emésztőrendszert. A foghíjas ember idővel le is szokik a rágásról, rágóizmai elsatnyulnak, ami viszont az arc karakterét is torzítja.

Vidékünk jellemző sajátossága, hogy az embereknek alacsony a szájápolási kultúrája, továbbá, hogy a medicinát, azon belül a fogászati struktúrát tartós alulfinanszírozottság sújtja. Ilyen körülmények között nehéz csodát tenni - tartják a szakemberek.

Kárpátalján jelenleg 5 fogászati poliklinika, a járási kórházak mellett 9 fogászati osztály, valamint 116 államilag bejegyzett (licenzált) fogászati magánrendelő működik. Összesen 150 fogorvos tart magánrendelést, a szakemberek közül minden ötödik (20%) a magánszférában (is) dolgozik. A megyében minden évben igen magas a kezelt páciensek száma. A fogászatokon 2003-ban 1 200 000 pácienst regisztráltak, s 2004-ben is hasonló volt a betegek száma.

- A betegek nagyobb része (90%) ma is az állami fogászatokat részesíti előnyben. A magánszektor jelenleg a betegek egytizedét fogadja, és jellemzően fogpótlással, fogépítéssel foglalkozik. A rendszeres fogászati ellenőrzés, betegkezelés, betegségmegelőzés nem profitáló ágazat, így az továbbra is elsősorban az állami intézmények feladata marad - mondja Rosztiszlav Lesziv, a megyei közigazgatási hivatal egészségügyi főosztályának fogász főorvosa, a megyei fogászati poliklinika vezetője.

Kárpátalján mára gyakorlatilag telítődött a magánfogászatok piaca, és bár helyenként továbbra is nyílnak magánpraxisok, messze nem olyan intenzitással, mint 4-5 évvel ezelőtt. A fogorvosok nagy része szakmailag magasan kvalifikált, a magánrendelők technikailag jól felszereltek. Ugyanakkor a falusi, ún. családfogászati szakrendelések felszereltsége, de helyenként még a városi fogászati rendelőké is messze elmarad a mai követelményektől. Az állami klinikák mellett szól viszont, hogy azokban ünnep- vagy munkaszüneti napokon is tartanak ügyeletet, míg a magánrendelők ilyenkor rendszerint zárva vannak.

- Hogyan, milyen ismérvek alapján válasszon magának fogorvost az, aki elhatározza: hajlik a jó szóra, és a 2005-ös évben kezelteti beteg fogait? - kérdezem a fogász főorvost.

- Véleményem szerint a jó fogásznak nem kell reklám. Egy-egy jó szakember híre hamar elterjed. Az állami klinikák is mindent megtesznek azért, hogy minőségi munkát végezzenek, de kétségtelen, hogy egyes magánrendelők jóval modernebb, újabb generációjú felszereléssel szolgálják betegeiket. Persze ez nem minden. Tudni kell, hogy a magánrendelőkre is érvényesek az illetékes minisztériumok által megszabott szabályok és rendelkezések. A magánrendelőnek rendelkeznie kell: teljes beteglistával, név szerinti betegkartotékokkal, melyekben hivatalosan dokumentálják az elvégzett beavatkozásokat és azok időpontját. A betegnek joga van mindent tudni betegségéről, tájékozódni a kezelési lehetőségekről, az alkalmazott eljárásokról. A fogorvosnak számlát kell adnia az elvégzett munkáról, ami egyben időhatárhoz kötött garancialevél is az elvégzett munkára. Fontos, hogy a klinika legyen rendezett, tiszta (fertőtlenített) - figyelmeztet a szakember.

A szakemberek szerint mindez apróságnak tűnhet, de fontos része a szakszerű betegellátásnak. A medicina elsősorban gyógykezelés és csak azután üzlet. Ahol a páciens úgy érzi, nem betegként, hanem üzleti partnerként kezelik, forduljon sarkon és keressen egy jobb klinikát.

Ami az árakat illeti, a fogorvosi rendelőkbe is begyűrűzött az árdrágulás. A két évvel korábbi tarifákhoz képest 5-10%-os növekedés tapasztalható. A szimpla fogtömés ára például 30-60 hr között mozog, idegeltávolítással együtt 50-80 hr. A fogászati gyógykezelés szabványait meghatározó szakminisztériumi kiadvány táblázata szerint egy tömésre - fogtípustól, a lyuk helyzetétől, a használt pótanyagtól függően - 6-12 hónap garancia adandó. Ha a tömés ezen időhatáron belül kiesik, a fogorvos köteles térítésmentesen pótolni azt. Már csak ezért is érdemes beteglapi bejegyzést, magánrendelőben nyugtát kérni orvosunktól.

Ne csak akkor forduljunk fogorvoshoz, amikor már fáj a fogunk. A rendszeres fogászati ellenőrzés (félévenként) két szempontból is hasznos. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a szuvasodás kezdetben nem sötét színű, hanem fehér, ezért azt csak szakember veszi észre. Másrészt, a kis problémák orvoslása, a nagyobbak megelőzése még nem jár különösebb kellemetlenséggel.

- nagy-