A hatalompárti magyarság igazi arca

2005. január 7., 09:00 , 208. szám

Az ukrajnai választásoknak volt egy magyar vonala is, amely közel hozta és érthetővé tette az ukrán nagypolitikát.

A hatalom és az ellenzék küzdelme Ukrajnában a narancssárga forradalom képében olyan drámai formát öltött, hogy heteken keresztül magára vonta a világ figyelmét, így a kárpátaljai magyarok először a magyar tömegtájékoztatáson keresztül tájékozódhattak a Juscsenko-Janukovics párharcról. Az ukrán hatalom magyar része azonban már korábban is megpróbálta testközelbe hozni az eseményeket a maga eszközeivel, s természetesen a saját szempontjai szerint. Juscsenko nacionalistaként való beállításával elsősorban a KMKSZ-t próbálták lejáratni. A kelet-ukrajnai születésű, mérsékelt, középre húzó ellenzéki vezér vonatkozásában ez a vád mindig is cinikus volt és igazságtalan, de a huszti Dzsanda-ügy lezárásáig a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet nem tudott fellépni természetes szövetségese mellett.

Amikor azután Juscsenko elhatárolódott Dzsandától és eddig példa nélküli ígéreteket tett a magyar közösségnek, a hatalompárti magyarokat szimbolizáló UMDSZ hisztérikus reakciókat produkált. Ebből az állapotból egészen a hatalom egészével együtt elszenvedett vereségéig nem bírt kikeveredni. A nyilvánvaló tények makacs elutasítása egyre súlyosabb formákat öltött. A Juscsenko-KMKSZ szerződés létét végig megkérdőjelezték, pedig az a tévékamerák előtt lett aláírva, tartalmát pedig ők maguk ismertették saját interpretációjukban. Az UMDSZ még azután is Janukovicsot próbálta Európa-párti jelöltnek beállítani, miután Putyin többszörösen kiállt mellette, ugyanúgy, ahogyan Juscsenko mellett a nyugati kormányok (kivéve a magyart).

Az egyre elkerülhetetlenebbé váló vereség végül egyeseket nyílt törvénysértésre késztetett. Szerte a magyar vidékeken két röplapot is terjesztettek, s az egyik aljasabb volt, mint a másik. Mindkettő becsületsértéseket, hazugságokat, uszítást tartalmazott. Mindkettő olyan propagandaanyag, amelyről hiányoztak az azonosító rekvizitumok, amelyek feltüntetése nélkül mindenféle szóróanyag terjesztése törvényellenes. Az illetékes hatóságok természetesen elindították a nyomozást ebben az ügyben. Sok helyen tetten érték ezeknek a gyalázkodó szövegeknek a terjesztőit, rajtuk keresztül pedig könnyen el lehet majd jutni a megrendelőkhöz, illetve a szervezőkhöz. Nem hiszem, hogy ezek kiléte komoly meglepetést okoz majd.

A Kárpáti Igaz Szóval kapcsolatban nyomozni sem kell. A választási törvény egyik legismertebb rendelkezése az, amely kampánycsendet ír elő a választások előtti napra. Csakhogy a lap szombaton jelenik meg, így már csak a kampánycsendre eső számban lehetett tudósítani Janukovics pénteki kárpátaljai turnéjáról. Igaz, ez az utolsó propagandahúzás legalább egy humoros elemet is tartalmaz: "az egyetlen hiteles napilap" pénteki dátummal jelentette meg a szombati számát.

Mindent összevetve, a fejvesztett vagdalkozás megmutatta a hatalom (UMDSZ) igazi természetét, méghozzá kendőzetlenül és egyértelműen, a KMKSZ pedig a nagy ukrán küzdelem mellékhadszínterén látványos győzelmet aratott az UMDSZ fölött. A magyar érdekvédelmi szervezet bekapcsolódása a választásokba másfél hónap alatt megfordította az eredményt: az első fordulóban tapasztalt 2:1-hez arányú Janukovics-előny ugyanilyen arányú Juscsenko győzelemre fordult a harmadik fordulóban. Bár lehet, hogy ebbe az eredménybe az említett törvényellenes röplapok meg a pénteki dátumozású szombati lapszám is besegített némileg.

Kovács Miklós