A tárolási problémákról néhány szóban IV.

December a gyümölcsösben

2004. december 31., 09:00 , 207. szám

A gombabetegségeken kívül észlelhetünk a tárolt gyümölcsünkön más tünetcsoportokat is. A teljesség igénye nélkül tekintsük át ezeket.

A vegetációs időszak alatt kijuttatott különböző vegyszerek okozta perzselések is előidézhetnek a gyümölcsön felszíni elváltozásokat, valamint különböző vírusbetegségek is okozhatnak felrepedéseket. A leírtakból kitűnik, hogy a tárolás folyamán felmerülő elváltozások pontos megállapításához komoly gyakorlat szükséges, fontos továbbá, hogy az esetleges élettani vagy gombabetegségeket idejében észrevegyük.

A gombabetegségek általában nagy számban és egy időben jelentkeznek tárolt gyümölcsünkön, melyek kapcsán általános romlásról beszélünk. A gyümölcstárolás gyakorlatából azonban az derül ki, hogy a gombás betegségek okozta romlási veszteség kisebb, mint az élettani betegségek által előidézetteké. Ennek oka, hogy a gombás betegségek végső soron az élettani károsodások befejezőiként jelentkeznek.

A gombás, baktériumos és vírusos eredetű növényi betegségek legtöbbje teljesen ártalmatlan az emberi egészség szempontjából. A gyümölcsrothadást okozó gombás fertőzés azonban olyan mérgező anyagokat is termelhet, melyek az emberre is ártalmasak.

Nagyon fontos a tárolt gyümölcs folyamatos és rendszeres ellenőrzése, hogy idejében gátat tudjunk vetni az esetleges fertőzésnek. Amennyiben nagyobb mértékű romlást vagy foltosodást észlelünk, ajánlatos a gyümölcsöt átválogatni. Természetesen ezt is nagyon óvatosan, kíméletesen kell végezni, hogy ne idézzünk elő sérüléseket a gyümölcs felületén, mert az esetleges sérülés helyén gombabetegség jelenhet meg.

A látható elváltozásokon kívül felmerülhetnek ízbéli elváltozások is, ezért ajánlatos a különböző rekeszekben tárolt almák kézbevétele és kóstolása is. Így észlelhetjük, ha megváltozik a tárolt gyümölcs íze, szilárdsága.

A tárolásnál jelentkező betegségek fajonként és fajtánként is eltérőek lehetnek, de eltér a fajok tárolhatóságának időtartama is. Gyakorlati tanács: az egyszerű, egyenletesen hűvös pincékben, kamrákban huzamosabb ideig tárolandó almát érdemes egyenként papírba csomagolni és így ládákba tenni. Ez csökkenti az almák hőmérsékletének ingadozását, kedvező levegő-összetételt biztosít, és bizonyos mértékig akadályozza az esetleges fertőzések terjedését is.

M. B.