"A karácsony melegét és szeretetét igyekszünk átadni"

Adventi vásár Ungváron

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Immár hagyomány, hogy advent harmadik vasárnapján ajándékvásárt rendez az ungvári református gyülekezet. Idén hatodszor hirdették meg az adventi vásárt, melynek bevételéből karácsonykor megajándékozzák a gyülekezethez tartozó gyermekeket és időseket, valamint a nagybereznai árvaház kis lakóit.

Az ungvári református templom melletti gyülekezeti teremben ezúttal is nagy volt a nyüzsgés. Az asztalsoron a helyi nőszövetség és a gyülekezeti énekkar tagjai által készített ajándéktárgyak várták a vásárlókat: kötött pulóver, sál, kesztyű; mobiltelefon-tok, asztalterítő, adventi koszorú és persze finomságok: sütemény, forró tea és kávé, édesség. Volt, aki vallásos könyveket, ünnepi képeslapokat vásárolt, mások egyszerűen pénzt tettek a kihelyezett perselybe.

Az ukrán nyelvű istentisztelet után az ukrán ajkú reformátusok, a magyar nyelvű istentisztelet után a magyar gyülekezet tagjai tértek be a vásárra. Mint Héder János helyi lelkipásztortól megtudtuk, a gyülekezet hagyományosan egynapi perselypénzt is a karácsonyi ajándékozásra szán. Idén várhatóan 70 idős ember kap egyházi ajándékcsomagot, benne réteskaláccsal, igés lappal, könyvekkel, valamint a Dorcas Kárpátalja Segélyszervezet által felajánlott ajándékokkal. A gyermekek ajándéka főleg édesség, valamint könyv lesz.

"Elsősorban a karácsony melegét és szeretetét igyekszünk átadni" - mondta el Héder tiszteletes. Ezt szolgálja a nagybereznai árvaház kis lakóinak szánt karácsonyi ajándék is. A gyülekezet emellett folyamatosan támogat 13 nagycsaládot, valamint a németországi Darmstadt lutheránus gyülekezete segítségével heti két alkalommal meleg ebéddel látnak el helyi mozgáskorlátozottakat és rászorulókat.

Badó Zsolt