Megsemmisítették a magyarországi népszavazás eredményét

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

A magyar Legfelsőbb Bíróság megsemisítette az Országos Választási Bizottságnak a december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát a Magyarok Világszövetségének beadványa alapján. Ezzel párhuzamosan 1137 szavazókörben elrendelték a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését.

Ficzere Lajos szerint nem a választások tisztaságát felügyelő Országos Választási Bizottságot terheli a felelősség: "Mi nem vizsgálhatjuk azt, hogy a hozzánk benyújtott jegyzőkönyvek - nincs is rá jogosítványunk - valós adattartalmat rögzítenek-e vagy nem. Azért a szavazatszámláló bizottságok a felelősek. Aztán, hogy ebből milyen konzekvenciák adódnak, azt majd a későbbiek során, amikor a vizsgálat lefolytatódik, ott kell helyben eldönteni" - nyilatkozta az Országos Választási Bizottság elnöke.

A Fidesz szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése azt bizonyítja, hogy a kormány nem képes garantálni a jogbiztonságot. Az MDF elnöke, Dávid Ibolya azt mondta: pártja tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését. Az MSZP-s Burány Sándor abban bízik, hogy "az újraszámolás végeredménye lecsillapítja a népszavazás keltette indulatokat, és hozzájárul a feszültségek oldásához". Az SZDSZ szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmezhetetlen, ugyanis a szavazatok újraszámlálása helyett a jegyzőkönyvek ellenőrzését rendelte el.