Szabotálták a megyei tanács ülését?

Mikola Andrusz leváltását is követeli immár az ellenzék

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

December 14-én harmadszorra is meghiúsult a Kárpátaljai Megyei Tanács ülésének megtartása. A testület ellenzéki képviselői, illetve az ungvári fehér ház előtt tüntető tömeg ezért a megyei tanács elnökének menesztését is követeli immár.

Információink szerint december 13-án, hétfőn a megyei tanács ötven hatalompárti képviselője Egységes Kárpátalja néven képviselői csoport létrehozásáról döntött, továbbá a napirenden szereplő kérdések előkészítetlenségére hivatkozva indítványozták Mikola Andrusz tanácselnöknél a másnapra kitűzött ülésszak elnapolását. Andrusz eleget tett a kérésnek, s december 28-ra halasztotta a tanács ülését.

Ennek ellenére másnap 25 ellenzéki képviselő mégis megjelent a tanácsteremben. Mint arról Oleg Havasi képviselő, az ellenzék által létrehozott Nemzeti Megmentési Bizottság megyei elnöke kollégái előtt beszámolt, az apparátusnál érdeklődtek az ülés elhalasztásának okairól, ahol be is mutatták az előző napon alakult képviselőcsoportot létrehozók listáját, akik az ülés elhalasztását kezdeményezték, ám azon nem szerepelt egyetlen aláírás sem. Véleménye szerint a tanács vezetése valójában azért nem volt hajlandó összehívni az ülésszakot, mert nem akarta hallani az igazságot. A képviselő bejelentette: a tanács vezetőinek eljárása törvénytelen, s a nyomozó szerveknél kezdeményezik az ügy kivizsgálását.

Miroszlava Kalamunyak képviselő, a megyei tanács ügyrendi bizottságának elnöke is megerősítette, hogy nem lát okot az ülés elhalasztására. Szavai szerint a tanács vezetői eljárásukkal azt igyekeznek megakadályozni, hogy a képviselők véleményt nyilváníthassanak a jelenlegi politikai helyzetről, hogy kijelentsék, nem támogatják Ivan Rizak kormányzót. Jevhen Zsupan munkácsi képviselő felvetette: a történtek miatt az ellenzéknek a kormányzó, a megyei főrendőr és főügyész menesztése mellett immár Mikola Andrusz megyei tanácselnök távozását is követelnie kell. (Az ellenzék egyik követelése egyébként talán máris teljesült, miután a frissen kinevezett Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyész egyes hírek szerint menesztette Volodimir Lemak megyei ügyészt, s helyére december 13-án Mikola Hosovszkijt nevezte ki, aki korábban már állt a megyei ügyészség élén.)

A fehér házat elhagyva a képviselők csatlakoztak az épület előtt összegyűlt több ezer tüntetőhöz. A nagygyűlés résztvevői előtt Ivan Ivancso parlamenti képviselő tolmácsolta Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt üdvözletét, hangot adva a lakosságnak és az ellenzéki pártoknak a kárpátaljai helyzettel való elégedetlenségének.

Mint dr. Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke a Kárpátaljának elmondta, sajnálatos, hogy ezúttal sem sikerült megtartani a megyei tanács ülését, mivel annak vezetése szabotálta azt. Véleménye szerint az ötven képviselő állítólagos halasztási kérelme jogtalan, mivel nem kérhetik az ülés elhalasztását, csupán annak soron kívüli összehívását kezdeményezhetik. Eljárásuk azért is furcsa, hangsúlyozta a képviselő, mivel gyakorlatilag a kárpátaljai az egyetlen olyan megyei tanács az országban, amely az elnökválasztás november 21-i második fordulója óta még egyszer sem ült össze. Brenzovics László szerint ugyanakkor rendkívül fontos volna értékelni a kialakult politikai helyzetet, nem is szólva arról, hogy itt az év vége, amikor számos, a megye lakosságát érintő fontos kérdésben kellene döntenie a testületnek. Ily módon eljárásukkal a tanács vezetői az egész megye lakosságának kárt okoznak.

Baráth József