Balla Károly: "Nemzedékek nőttek fel a szemünk láttára"

46 év egy falu szolgálatában

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

A nagyszőlősi járási Fertősalmáson úgy tartják, a hármas határ melletti kisközség családorvosi rendelője párját ritkítja. Részben azért, mert kívül-belül rendezett és méltó körülmények között fogadja a betegeket, részben, mert közel ötven éve ugyanaz a felcser és szülésznő dolgozik benne. Balla Károly és felesége, Balla Mária 46 éve szolgálják a falu egészségét. Ismernek minden családot, naprakészen számon tartanak minden beteget.

Marika néni felcser-szülészet szakon végzett a huszti szakközépiskolában, 1958-ban frissdiplomásként nevezték ki Fertősalmásra. Károly bácsi a felcseroklevél megszerzése után előbb szülőfalujában, Nagydobronyban dolgozott, majd 1959-ben az ugocsai kistelepülésre helyezték. A fiatal munkatársakból hamarosan jegyespár lett, majd 1961-ben összeházasodtak. 2000 májusáig kizárólag ők ketten végezték a falu lakosainak egészségi ellátását. A felcserközpont négy éve alakult át családorvosi rendelővé, melynek vezetője dr. Popovics László nagypaládi gyermekorvos lett.

- A kezdetekhez képest mára szinte teljes egészében kicserélődött a falu lakossága, nemzedékek nőttek fel a szemünk láttára. Vannak olyanok, akiket még mi segítettünk a világra, és mára maguk is nagymamák, nagyapák lettek - mondja mosolyogva és némi büszkeséggel Károly bácsi.

Mint megtudom, az ötvenes-hatvanas években ún. kolhozszülészet működött a kolhoz által patronált falusi felcserközpontban. Akkoriban csak a veszélyeztetett terheseket irányították a nagyszőlősi járási kórházba. Elővigyázatosság ide vagy oda, előfordult, hogy mégis helyben fogadtak ikerszülést.

- A feleségem épp kórházban volt, amikor egy nap kora hajnalban ismerős fiatalember jött lóhalálában, mondván: jöjjek gyorsan, mert a felesége a temetőben vajúdik. "De hát a te feleséged ikreket vár, és napokkal ezelőtt beutaltuk Nagyszőlősre!" - mondom neki. Kiderült: az asszonyka azelőtt este gyalog jött haza a városból, éjszaka meg jelentkeztek nála a szülési fájdalmak. A férjet elszalasztottam a határőrökhöz hordágyért, magam meg futottam a temetőbe. Szerencsére nem történt nagyobb baj, két sírhant között, néhány fehér lepedőn rendben világra jött mind a két csecsemő - meséli Károly bácsi.

Fertősalmás összlakossága jelenleg 950 fő körül mozog, ebből közel kétszáz kiskorú. A felnőttek zömének nincs állandó munkahelye, biztos megélhetése. A sokat tapasztalt felcser szerint éppen a stressz, a bizonytalanság az oka, hogy a felnőttek körében megugrott a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Az utóbbi két évtizedben Fertősalmáson is nőtt az emlőrákos, tüdőrákos betegek száma, gyakorlatilag évente diagnosztizálnak egy-két súlyosabb esetet. Huszonketten felnőttkori cukorbetegek, viszonylag magas (120) a golyvás betegek száma. Sajnálatos, hogy minden negyedik, ötödik felnőtt hipertóniás (magas vérnyomásos), közöttük sok az ishemiás beteg.

- A gondok ellenére Almáson nincsenek kifejezetten szegény, alultáplált emberek. Probléma viszont, hogy a gyerekek egyoldalúan, rendszertelenül táplálkoznak, emiatt sok az anémiás (vérszegény) gyerek. A családoknak nincs ideje nyugodt körülmények között ebédelni, vacsorázni. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy igen alacsony a gyermekhalandósági mutató, 1958-tól napjainkig tíznél is kevesebb gyermekkori halálesetet jegyeztünk. Amikor idekerültem, 1300 fő volt a falu lélekszáma. A hatvanas-hetvenes években évi 10-12 temetésre 32 szülés jutott, a rendszerváltás óta azonban évről évre kevesebb gyermek születik, mint ahány ember elhalálozik - mérlegel beszélgetőtársam.

Közben hazaérkezik Marika néni az aznapi "falujárásból". Mint mondja, közhely, hogy az egészségmegőrzés legjobb módszere a betegségmegelőzés, az emberek mégis felelőtlenek, a legtöbben elhanyagolják a kötelező tüdőszűrést, az egyéb profilaktikai vizsgálatokon való részvételt.

- Jellemző, hogy egy középkorú asszony nagyobb valószínűséggel jön el egy nőgyógyászati vizsgálatra, mint egy szexuális életet élő tizenéves, huszonéves fiatal. Van, akit négyszer-ötször is meg kell szólítani, hogy ugyan csináltasson már egy EKG-vizsgálatot vagy tüdőszűrést - mondja Marika.

Jól hallottam: Fertősalmáson EKG-gép üzemel, sőt, szükség esetén vércukorszintet is mérnek. Károly bácsi vallja: a felcseroklevél csak egy alap, a jó szakembernek mindennap képeznie kell magát. "Nálunk nem porosodnak a könyvek. Magam már idősödő korban készítettem az első szívfelvételt és tanultam meg leolvasni, értelmezni azt. Nem ördögi mesterség, csak egy kis akarat kell hozzá" - mondja.

No, meg ahhoz is, hogy a rendelőben száraz, fűtött helyiség fogadja a betegeket, és minden patyolat tiszta legyen. A fertősalmási rendelőben nem csöpög a plafon, nincs elkorhadva a padlódeszka, a csapból meleg víz folyik, az ablakokon a függöny frissen keményített, sehol egy porszem. A szekrényen készenlétben a fertőtlenített sürgősségi készlet, akár egy szüléshez is...

- Évekig dolgoztunk telefonvonal, közeli mentőállomás nélkül. Mindenért magunk viseltük a felelősséget. Az ötvenes években a vírusos megfázásos betegek kétóránként kaptak penicillininjekciót, és ha nyolcan voltak a faluban, mind a nyolcat fel kellett járni. Azt hiszem, a mai fiatal kollégáknak valamivel könnyebb dolguk van, mégis sokan leteszik a fehér köpenyt. Mi sem a fizetésért dolgozunk. Magam büszke vagyok rá, hogy segíteni tudok az embereknek, és hogy a fertősalmási rendelőnek éjjel-nappal nyitva áll az ajtaja - mond végszót Károly bácsi.

Balla Károly és felesége, Mária, decemberben ünnepli 43. házassági évfordulóját. Gratulálunk!

Popovics Zsuzsanna