"Kampányolni" akartak a bűnözők

Bosszúra készültek Ungváron

2004. december 3., 09:00 , 203. szám

Ungváron egyes hírek szerint több mint 30, más értesülések szerint mintegy ötven fegyverest fogtak el múlt pénteken a különleges rendőri erők az Avantgard stadionban.

A bűnözők tüzet nyitottak a Berkut különleges egység és a megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni főosztályának munkatársaira. Az őrizetbe vételkor a rendőrök nagy mennyiségű lőfegyvert - pisztolyokat, géppisztolyokat -, továbbá baseballütőket, boxereket foglaltak le.

A fegyverek egy része a Zakarpattya futballklub elnökének, Volodimir Pauljónak a gépkocsijából került elő, aki Ivan Rizak kárpátaljai kormányzó tanácsosa, s akit a BBC értesülése szerint a rendvédelmi szervek s az ellenzék is alvilági kapcsolatokkal gyanúsít. A klub tiszteletbeli elnöke Nyesztor Sufrics, az Ukrajnai Egyesült Szociáldemokrata Párt (SZDPU(o)) parlamenti képviselője.

A helyszínen, a gépkocsik egyikében egyes értesülések szerint rátaláltak továbbá egy listára is, mely Viktor Juscsenko választási bizottsági megbízottjainak és azon községek tanácselnökeinek nevét tartalmazta, akik az ellenzéki elnökjelöltre szavaztak.

Ellenzéki források arról számoltak be, hogy az incidenst követően a megyei belügyi főosztály szervezett bűnözés elleni főosztályának személyi állománya támogatásáról biztosította az ukrán népet, s megtagadta Vaszil Varcaba megyei rendőrfőnök azon utasításainak teljesítését, melyek ellentmondanak Ukrajna Alkotmányának és a rendőrségről szóló törvénynek.

Sajtóértesülések szerint a szervezett bűnözés elleni főosztály munkatársai másnapi gyűlésükön azzal vádolták Vaszil Varcabát, hogy a stadionnál kirobbant incidens előtt megtiltotta a szolgálati fegyverek kiadását a rendőröknek, akik a bűnözők őrizetbe vételére indultak, azok viszont tüzet nyitottak a fegyvertelen rendvédelmisekre. Ugyancsak vádak hangzottak el Varcaba helyettesével, Vaszil Ruszinnal kapcsolatban is. A helyettes rendőrfőnök szerintük később elősegítette az általuk elfogott bűnözők szökését. Bizalmatlanságuknak adtak hangot a gyűlés résztvevői a megye kormányzójával szemben is, aki egyben az SZDPU(o) megyei vezetője, mivel szerintük mindez az ő közreműködésével és áldásával történhetett meg.

Vaszil Ruszin ugyanakkor úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy ő esküt tett, s amennyiben bebizonyosodnak a személyét ért vádak, kész lemondani.