Almatermesztés - jövedelmező üzlet

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Ha a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozó, farmer, gazda számba veszi az egyes ágazatok kiadásait és bevételeit, könnyen arra a véleményre juthat, hogy még mindig a gyümölcstermesztés a legjövedelmezőbb vállalkozás, s vidékünkön ezen belül is az alma viszi ma a prímet.

Tény, hogy az utóbbi években jelentősen növekedett az üzemanyag, a műtrágya, valamint a mezőgazdaságban használt egyéb vegyszerek ára, a gyümölcsárak ugyanakkor jobbára továbbra is az 5-10 évvel ezelőtti szinten maradtak. Ha tehát a termesztők nem növelik jelentős mértékben a termelékenységet, nem maradnak rentábilisak, s előbb-utóbb belebuknak vállalkozásukba. Vaszil Meles, az őrdarmai Konik farmergazdaság igazgatója mégis úgy véli, a mezőgazdaságban vidékünkön az elkövetkező 10-15 év során mindenekelőtt a gyümölcstermesztésben lehet majd a legnagyobb haszonra szert tenni.

Az almatermesztés terén az olcsó, pl. jonatánalmáról érdemes áttérni a korszerű fajtákra. Míg ugyanis az előbbieknek a megyében manapság 50 kopijka a kilogrammonkénti felvásárlási ára, az utóbbiaké 2 hrivnya fölött van, ráadásul "viszik, mint a cukrot", azaz hatalmas kereslet mutatkozik irántuk. A jó minőségű, drága alma iránt idén a kereskedők szerint szinte közelharc dúlt a piacon. Számos farmergazdaság például javarészt Kijevben és az ország más nagyvárosaiban, valamint Oroszországban értékesíti az almát, ahol egyes fajtákért akár a kilogrammonkénti 2,50-3,00 hrivnyát is megadják.

Mindennek a lelke a jó alapanyag, azaz megfelelő facsemete és mag. Persze ezek önmagukban nem elégségesek a termelékenység jelentős növeléséhez (legfeljebb 10-20%-os termésnövekedés érhető el ily módon). Az áttörés lehetetlen a szerves és műtrágya, az integrált növényvédelem nélkül. Az integrált védelemhez szükséges különböző szereket a gyártók által a megyében létesített képviseletekben vagy szaküzletekben ma már nagy választékban megvásárolhatjuk.

De lássuk a számokat. Ami a hektáronkénti telepítési költségeket illeti, a törpe almafák esetében a támrendszer kialakítása 4 000, az öntözőrendszeré 5 000, a munkadíj kézi megmunkálás esetében 500, gépi megmunkálás esetén pedig 2 000, a tápanyag 4 500, végül a csemeték 20 000 hrivnyába kerülnek. A kiadások tehát összesen 36 000 hrivnyára rúgnak hektáronként. A törpefák a nagyobb befektetés mellett jóval nagyobb jövedelmet is biztosítanak. Valamivel szerényebbek a költségek a féltörpe almafák telepítése esetén - összesen 11328 hrivnya -, hiszen sem tám-, sem öntözőrendszerre nincs szükség, a csemeték pedig csupán 5328 hrivnyába kerülnek hektáronként.

Az első négy év ültetési és gondozási költségei a törpefák esetében összesen 69000 hrivnyát tesznek ki hektáronként, a féltörpéknél 31500-at. A jövedelem ugyanakkor 112500, illetve 65000 hrivnya, a tiszta haszon 43500, illetve 33500 hrivnya. A megtérülési mutató számadatait minimális terméshozam, valamint minimális eladási ár viszonylatában kalkulálta a Holland Alma Magyarország vállalat Holland Plant Ukraine ukrajnai leányvállalata.

Kertész János, az őrdarmai székhelyű leányvállalat igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, nagy kereslet van a faiskolában nevelt almafacsemetékre (áruk 8-10 hrivnya között mozog), ugyanis a jövedelmezőségük miatt egyre többen telepítenek almásokat, miközben a régióban még mindig csak viszonylag kevesen foglalkoznak jó minőségű facsemeték értékesítésével.

Baráth József