A téli alma tárolásáról néhány szóban

November a gyümölcsösben

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Miután áttekintettük a tárolás általános szabályait, érdemes egyes gyümölcsfajok tárolási tulajdonságaival részletesen is foglalkoznunk.

Az első és leglényegesebb kérdés a tárolási érettség kérdése, amelyet nem mindig könnyű helyesen megállapítani. A téli alma tárolásra legalkalmasabb szüretelési ideje nem tart tovább 10-14 napnál, amely időszak szeptember 15-25. közé esik. Ekkor az alma 140-145 napos. Ennél az érettségi foknál olyan tulajdonságokkal rendelkezik a gyümölcs, amelyek a tároláshoz a legoptimálisabbak, és a felmerülő tárolási veszteség a legkisebb.

Az alma esetében legjobb rögtön abba a rekeszbe szüretelnünk, amelyben tárolni fogjuk, mivel a legtöbb nyomódásos sérülés a többszöri kézbevételből adódik, bármennyire is igyekszünk óvatosan bánni a gyümölccsel.

Lényeges, hogy egy rekeszbe vagy polcra azonos érettségű gyümölcs kerüljön, így az utóérés egy időben megy végbe, és a gyümölcskezelés is egyszerűbb. Nagy problémát jelenthet különböző almafajták egy helyen való tárolása, mivel egyes fajták tárolási hőmérséklete merőben eltérhet egymástól. Példaként említhető, hogy a jonatán tárolási hőmérséklete 0,5oC, a Téli Arany Parment viszont 3-4oC-on kell tárolnunk. Megoldásként törekedjünk arra, hogy tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet, és minél magasabban a relatív páratartalmat. Az optimális hőmérséklet és páratartalom rendszeres ellenőrzése feltétlenül szükséges, hogy az almát jelentősebb veszteség és minőségromlás nélkül tudjuk tárolni.

Természetesen a hőmérséklet és a páratartalom mellett fontos ellenőriznünk a gyümölcsök állapotát is, mert egy nem kellő időben észrevett hibás gyümölcs veszélyes fertőzési forrás lehet.

A tárolási betegségekre való fogékonyságnál is jelentős szerepet játszik a fajtajelleg. Egyszerű, hűtés nélküli tárolásnál érdemes a betegségekre kevésbé fogékony almafajtát vásárolnunk. Jó tárolási tulajdonságokkal rendelkezik például a Jonagold.

M. B.