Újabb csúcs a lázgörbén

Miért támad a Kárpáti Igaz Szó?

2004. október 8., 10:00 , 195. szám

A Kárpáti Igaz Szóban (KISZ) a KMKSZ ellen folytatott támadások nem egyenletesek, hanem időről időre lökésszerűen megugrik a mennyiségük, és élesedik a hangnemük. Tartalmuk nem változik: már két éve anyagi visszaélésekkel vádolják a szervezet vezetőit, valamint azzal, hogy mi kezdeményezzük a konfliktusokat az ukrajnai és a magyarországi hatalommal. Ha grafikusan illusztráljuk a jelenséget, afféle lázgörbéhez vagy EKG-hoz hasonló cikkcakkos vonalat kapunk. Ez a vonal jelzi a támadásokat fabrikálók idegrendszerének állapotát. Mi az oka a legutóbbi, minden eddigit felülmúló csúcsnak a lázgörbén?

A két ok közül az egyik kézenfekvő és érthető. Mindenkinek megviseli az idegeit, ha a választási kampány, amiben részt vesz, közvetlenül a bőrére megy. Mivel a hatalompárti magyarok a sok lehetséges klán közül kifejezetten a kijevihez (ismertebb nevén az SZDPU(o)) csatlakoztak, amelynek vezére, Medvedcsuk mind Juscsenkóval, mind Janukoviccsal rossz viszonyban van, szinte biztos, hogy a vesztesek közé kerülnek. Ehhez hozzájön még az is, hogy a KMKSZ, úgy tűnik, meg tudja úszni, hogy az UMDSZ után menjen az elnökválasztási kampány húsdarálójába. Akár együtt is lehetne érezni azzal, aki azt a politikai mozgásszabadságot irigyli, ami nekik nincs meg.

A másik ok némiképp bonyolultabb hatásmechanizmuson keresztül működik. A lényege: komoly jelei vannak, hogy a KMKSZ-nek sikerülhet normalizálnia viszonyát a magyarországi kormánnyal, sőt az ukrán hatalommal is. A szervezet ugyanis a magyarok érdekeit védve mindig csak muszájból bocsátkozott bele a politikai küzdelmekbe, amelyeket a már említett, nálánál jóval erősebb ellenfeleivel kellett megvívnia. A másik oldal akciói mögött szemmel láthatólag az a feltételezés húzódott meg, hogy a KMKSZ-t rövid távon meg lehet törni. Az UMDSZ néven ismertté vált csoportosulás éppen azzal házalt mindkét patrónusánál, hogy amennyiben azok kellő mértékben és határozottsággal támogatják őket, akkor rövid idő alatt eltüntetik a túl önállónak tekintett KMKSZ-t a politikai terepről.

Mostanra azonban egyértelműen kiderült, hogy a KMKSZ egységét, tömegtámogatottságát, elszántságát nem lehet megszorító intézkedésekkel, barátságtalan gesztusokkal, sajtóhadjáratokkal megingatni. A szövetség a kárpátaljai magyar ügyekben ma pont olyan megkerülhetetlen tényező, mint volt. Sőt, a nehéz időkben mutatott rendíthetetlensége tovább növeli tekintélyét. Ha pedig nem lehet lesöpörni a pályáról, akkor ideje normális viszonyt kiépíteni vele.

További érvként szolgálhat e felvetés mellett, hogy az UMDSZ politizálása egyre inkább kockázati tényezőként jelenik meg támogatóik számításaiban. A beregszászi főiskola nyílt megtámadása például felvállalhatatlan bármely magyar kormány számára. Ennek megfelelően próbálják rábírni az UMDSZ-eseket az ügyből való kihátrálásra. Mind a kárpátaljai magyarság, mind a magyar kormánykoalíció jól járna, ha ez sikerülne. Az ellen-KMKSZ azonban csak vesztesként kerülhet ki az ügyből. Magyarország számára kockázati tényező az is, hogy kárpátaljai támogatottjaik az Európa-ellenes politizálás mellett exponálták magukat Ukrajnában. Az UMDSZ-vezér kedvéért azt kellene bemagyarázni az européereknek, hogy a munkácsi választás szabályos volt. Ha azonban megpróbálják, bohócot csinálnak magukból.

A beregszászi főiskola ügye könnyen vízválasztóvá válhat az UMDSZ ukrajnai megítélésében is. Annak vezetői ugyanis aligha tájékoztatták a hazai főnökeiket, mekkora népszerűségveszteséggel jár számukra a tanintézmény megtámadása a magyarok körében és milyen nemzetközi bonyodalmakkal kell majd szembenézniük emiatt. El is vonták azóta az ügy kezelését az egyetlen magyar képviselő szintjéről a megye kormányzójáéra.

A KMKSZ nem azért mutatott elszántságot az elmúlt évek konfliktusaiban, mert arra számított, hogy bármely tényleges ellenfelét legyőzheti. Inkább azt óhajtotta bizonyítani, hogy nem éri meg vele szemben bedarálós taktikát alkalmazni. A politikai ésszerűség tehát azt kívánná, hogy az UMDSZ-t felfuttató erőközpontok most rántsák meg a pórázt annak nyakában. Ha a rántás még várat is magára, azért már meghúzogatták azt.

Mindazonáltal hiba lenne fölösleges illúziókat kelteni a nemzeti irányban elkötelezett magyarokban. A politikában korántsem mindig győz az ésszerűség. Lehet, hogy az UMDSZ beleharap valamelyik infúziót szabályozó kézbe, de az is elképzelhető, hogy nem mernek megkockáztatni egy ilyen harapást. Lehet, hogy nemsokára ismét elég erőt érez magában valaki az UMDSZ urai közül, hogy a KMKSZ megsemmisítésére törjön. A lényeg azonban, ami a mostani csúcsot magyarázza a lázgörbén, hogy a KMKSZ-Hatalom (mindkét) viszony rendeződésének az UMDSZ lenne a kárvallottja. Várni lehet tehát a még szélsőségesebb kilengéseket a diagrammon, amely a KISZ és társai írásaiból rajzolódik ki.

Kovács Miklós