A gesztenyéről néhány szóban

Október a gyümölcsösben

2004. október 8., 10:00 , 195. szám

A gesztenye legtöbb termesztett típusa októberben érik. Méretei miatt nem sűrűn fordul elő kiskertekben, inkább nagyobb kertek díszeként szolgál.

E gyümölcsnek elsősorban talajigénye említhető meg. Csak savanyú talajokon fejlődik jól, a jó káliumellátottságú, középkötött, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Ezt feltétlenül figyelembe kell vennie azoknak, akik a gesztenyét nagyobb területen szeretnék termeszteni.

A talajigény mellett fontos szem előtt tartani a gesztenye fő károsítói elleni védekezést. A növény legsúlyosabb betegsége az endótiás kéregelhalás, valamint a mikoszferellás levélfoltosság. Ezek felbukkanása esetén a védekezés elkerülhetetlen. A termés belsejére elsősorban a gesztenyeormányos és a gesztenyemoly jelent veszélyt. A jó minőségű, piacképes termés eléréséhez és fenntartásához ezek ellen a károsítók ellen is védekeznünk kell.

A gesztenye érése elhúzódó. A szüret a különböző fajták esetében akár 40-60 napig is eltart. Szedésre érett a gyümölcs, ha kupacsa szétnyílott és a termés kihullik. A kupacsok szétnyílására nagymértékben hatással van az időjárás. A száraz idő késlelteti a kupacsok szétnyílását, míg az esős időjárás elősegíti azt. Háztáji körülmények között a betakarítás a lehullott termés folyamatos összegyűjtéséből, vagy a már beérett, de még a fán maradt termés leveréséből áll. A lehullott gesztenyét szét kell válogatni. A feldolgozásra szánt gesztenyét hagyományosan 15-20 cm vastag rétegben szétterítve, jól szellőző helyen, egy hónapig tudjuk tárolni veszteségmentesen. A frissfogyasztásra szánt gesztenyét kupacsokkal együtt gyűjtik és szellős helyen 40-50 cm vastag rétegben terítik szét. A romlás megakadályozása érdekében a termést kéthetenként átforgatják.

Akik külföldi fajták termesztésének lehetőségét fontolgatják nagyobb területen, nem árt tudniuk, hogy ezek rossz alkalmazkodóképességük miatt nem termeszthetők gazdaságosan. Elsősorban a helyi viszonyok mellett korábban már jó tulajdonságokat mutató változatokat érdemes termeszteni, figyelembe véve azok ökológiai, valamint talajigényét.

M. B.