RIT-tárlat Beregszászban

Kárpátaljai magyar iparművészeti kiállítás

2004. október 8., 10:00 , 195. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) szervezésében kiállítás nyílt Beregszászban. Az október 1-jén nyílt tárlaton iparművészeti alkotásokkal mutatkoznak be a kárpátaljai magyar művészek.

Kovácsoltvas bútorok, fafaragványok, kisplasztikák, kerámiák, textilek, szőttesek, gobelinek, selyem- és üvegképek – mindez számos neves kárpátaljai alkotó keze munkáját dicséri a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kollégiumának Révész Imre Kiállítótermében.

A tárlat anyagát Balázs István, Berecz Margit, Jaroszlav Boreckij, Erfán Ferenc, Hidi Endre, ifj. Hidi Endre, Hidi Tünde, Handera György, Hrabár Natália, Jankovich Mária, Matl Péter, Szocska László, Veres Ágota munkáiból állították össze.

A kiállítás megnyitó ünnepségén Somogyi László, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja mondott köszönetet a házigazdáknak, hogy kiállítási lehetőséget biztosítanak a kárpátaljai művésztársadalom számára. "Amikor kárpátaljai magyar művészetről beszélünk, az semmiképpen sem kirekesztő megfogalmazás. Az itt élő alkotók szűkebb hazájuk képviselete mellett az összmagyarság művészeti életét is képviselik" – hangsúlyozta a konzul.

Köszöntőjében dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola elnöke elmondta, a tanintézmény egyéni tárlatoknak is helyt kíván adni a jövőben. Tóth Lajos festőművész örömmel konstatálta, hogy megannyi derűt sugárzó alkotás látható a kiállításon, továbbá üdvözölte a fiatal alkotókat. Kacsur András, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színművésze Jankovics Ferenc Őszi kép alatt című versét szavalta. A Ladányi Katalin vezette főiskolai kórus az Európai Unió himnuszát és magyar népdalokat adott elő.

Az eseményen jelen volt dr. Soós Kálmán, a főiskola rektora, Péter László, a Magyar Köztársaság beregszászi konzuli irodájának konzulja, Magyar László, a Révész Imre Társaság elnöke, ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, Fodor István, a KMKSZ kulturális titkára, Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese, Bohán Béla beregszászi római katolikus plébános, valamint számos ismert kárpátaljai alkotóművész.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott kiállítást 2004. október 20-ig tekintheti meg a nagyközönség.

-dózsa-