Felfelé buktatták a főszerkesztőt?

Vezetőváltás az ungvári magyar televízióban

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

Szeptember elsejétől Kulin Zoltánt, az ungvári televízió magyar szerkesztőségének korábbi főszerkesztőjét a Kárpátaljai Állami Televízió és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki. Bizonyos jelek ugyanakkor arra utalnak, befolyásos körök a főszerkesztőt "felfelé buktatták", hogy ellenőrzésük alá vonják a megyei magyar nyelvű elektronikus média munkáját.

A magyar szerkesztőség volt vezetője jelenleg ideiglenes megbízatással látja el a vezérigazgató-helyettesi feladatkört, hivatalos kinevezése az Ukrán Nemzeti Televízió részéről egyelőre nem érkezett meg Ungvárra, így pillanatnyilag azt sem tudhatjuk bizonyosan, a megyei televíziózás és rádiózás mely területéért felel majd új hivatalában.

Lapzártánkig arról sem érkezett hír, hogy ki a magyar szerkesztőség megüresedett főszerkesztői posztjának várományosa, ahogyan az sem tisztázott így, a jövőben ki irányítja majd a magyar médiát kárpátaljai hírekkel ellátó határon túli magyar tudósítói központot, melynek munkatársai ugyancsak az ungvári magyar szerkesztőség tagjai közül kerülnek ki, s amely feladatkört Kulin Zoltán mindezidáig szakmai szempontból megkérdőjelezhetetlenül látta el.

A központot két évvel ezelőtt magyarországi forrásokból építették ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közreműködésével. Műszaki eszközeiért, technikai felszereléseiért továbbra is személyesen Kulin Zoltán korábbi főszerkesztő viseli az adminisztratív felelősséget, aki érthető módon nem szívesen bízná azokat a szakmában járatlan személyre.

Információnk szerint annak nincs akadálya, hogy a Duna Televízió Régiók c. magazinműsora kárpátaljai adásainak továbbra is ő maradjon a felelős szerkesztője, a napi tudósítások készítése azonban a jövőben értelemszerűen utódjára, a szerkesztőség új vezetőjére hárulna. Meg nem erősített értesüléseink szerint a mostani személycsere talán éppen azt a célt szolgálja, hogy a magyar szerkesztőség élére olyan vezetőt nevezzenek ki, aki a hatalmon lévők szempontjából elődjénél "vonalasabban" képviseli majd a Magyarország irányában követendő "műsorpolitikát". Az utódlás szempontjából eddig Horváth Sándor (Kárpáti Igaz Szó), Zubánics László (Beregi Hírlap), illetve Bíró László (Ukrajnai Magyar Krónika) neve merült fel.

Ugyancsak újdonság a kárpátaljai regionális állami televízió háza táján, hogy szeptember 4-től változott a magyar nemzetiségi adások sugárzásának időpontja. Ezeknek mostantól helyi idő szerint 12.00 és 13.00, illetve hajnali 4.00 és 5.00 óra között biztosít műsoridőt a nemzeti televízió első csatornája, az UT-1. Az átszervezés értelmében a magyar szerkesztőség heti két alkalommal délben kap műsoridőt (egy 20, illetve egy 30 perces adással), továbbá egy hajnali ismétlőadással jelentkezhet.

P. Zs.